Her devrin komedyeni

Sinema tarihine imza atmış filmler vardır. "Kongre Eğleniyor" ve "Kükreyen Fare" bunların başında gelir. Bir başkası olan "Kralın Soytarısı" hepsinden önemlidir.

Bugünlerin tiplerini incelerseniz ekranda bulursunuz. Ara sıra da Erdoğan'ın uçağında. Bu yüzden Cumhurbaşkanı ile çekilen toplu fotoğraflar gösterime sokulduğu an dikkat kesilirim.

Hak eden

Merakla beklediğim isim Doğu Perinçek. Ne zaman uçak resminde yer alacak? Uzun süredir üstlendiği hükümet sözcülüğü hâlâ taçlandırılmadı.

Perinçek, bu kez Habertürk'teydi. Arada güldüren laflar da etti. Şu cümlesindeki anlamı ilk çözen Berhan Şimşek oldu:

"Elbette İYİ Parti ve Saadet'in tabanında vatanseverler var."

Bu cümledeki göndermeyi anında çözen eski milletvekili hemen ayağa fırladı; "Bi dakka, bi dakka. Sen şimdi CHP'nin vatansever olmadığını mı ima ediyorsun" diye bağırdı.

Perinçek de her zamanki gibi kıvırdı; "Bu partide de mutlaka vatanseverler vardır."

Adam pişkin. Tıpkı HDP-CHP iş birliğinin bir türlü getiremediği belgelerindeki gibi kıvırdı.

En önemli sorun

NTV'de ise, daha ortadan bir tartışma izlendi. Ufuk Uras'tan Mehmet Barlas'a kadar Türkiye'nin en büyük sorununun İdlib olduğunda birleştiler. Ben de bu noktada bir soru sormak istiyorum:

"Şehit cenazelerinin arkası ne zaman kesilecek?" Bütün içtenliğimle söylüyorum ki bunları duydukça, cenaze namazlarını izledikçe kahroluyorum...

Üç önemli yayın

Bugün sizlere üç değişik türden kitaptan söz edeceğim.

İlki, Ömer Seyfettin'i işleyen TÜRK ÜLKÜSÜ adlı kitap. Dr. Arslan Tekin'in müthiş çalışması. Tekin'le yıllar önce birlikte çalışmıştık. Bugün de Yeniçağ'dayız.

Bu yetenekli kardeşimin hazırladığı yayını normal bir Ömer Seyfettin gözüyle okuyamadım. Bu değerli çalışmasıyla, "Osmanlıca Türkçesi"ni yeniden hatmeden Tekin "Ömer Seyfettin"i zamanımıza çok iyi uyarlıyor.

"Millî yazar"ın ülkenin zor koşullarında kaleme aldıklarını bugünün şartlarında değerlendirmek inanılmaz güzel.

Tez gibi

Dünü inceleyip, geleceğimize ışık tutan böylesi yazıları yeniden değerlendiriyorsunuz. TÜRK ÜLKÜSÜ, Dr. Arslan Tekin'in büyük başarısı. Prof. Dr. Hülya Eraydın Argunşah'ın değerli analizleriyle her Türk ailesinin başucu kitabı. Adeta bir doçentlik tezine benziyor.

Bu kıymetli çalışma Bilge/Kültür Sanat etiketi taşımakta.

*

Nazarbayev liderliği

Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Kazakçası ile de Türk dünyasının büyükelçisi konumunda. Bizden cumhuriyetlerle bağlantıları bambaşka.

"Büyük Bozkırın Yükselişi"nde Türk dünyasının aksakallısını anlatıyor.

Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in sadece Türk dünyasında değil, Rusya Federasyonu üstündeki etkisini de Prof. Dr. Zorlu'nun kaleminden öğreniyorsunuz. Nazarbayev Liderliği Kripto yayınlarından çıktı.

Olimpiyat

Ahmet Çakır, spor medyasının çalışkan isimlerinden. TV programları kadar kitapları da ilgi çekmekte. Son olarak Olimpiyat Kitabı'nı tamamladı.

Oyunların bizim açımızdan güreş dışında başarılı geçtiğini söylemek mümkün değil. Balatlı hemşehrim Çakır'ın değerlendirmesi de bu yönde. Çalışması Demir Ajans'tan yayımlandı. Beğeneceksiniz.

Geleneksel sporumuz

Orhan Ayhan'la programı güreşin yeni adresi. Haftada bir, şampiyonlarımızı işliyor. Aslında Mücahit Güngör başlıklı yapımda pek çok ünlüyü izledik. Yaşar Yılmaz daha ön plandaydı.

Bu arada merhum güreş yazarı ve uzmanı Ali Gümüş de unutulmadı. Bilindiği gibi beş yıl önce 4 Mart günü kaybetmiştik.

Diğer zenginlikler

Şampiyonların hocası Adnan Yurdaer'in oğlunun aktardığı anılara hayran kaldım.

Bu arada Orhan Ayhan'ın verdiği şu bilgiye de mutlaka değinmek istiyorum:

"Bir zamanlar 19 bin seyirci önünde atletizm yapılırdı. 1956 yılındaki güreş şampiyonasını izleyen seyirci sayısı 40 bindi. Cemal Kamacı'nın Ali Sami Yen'deki unvan maçını ise 41 bin seyirci izlemişti. Futbol futbol, diye diye diğer sporları mahvettik..."

GÜNÜN SÖZÜ

Kendini düşünen, kendi kadardır. Ali Suad

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları