Her yıl 214 milyar lirayı çöpe atıyoruz

Her yıl 214 milyar lirayı çöpe atıyoruz
Vatandaşın yüzde 22,4'ü, yoksulluk sınırı altında yaşıyor. TİDER Başkanı: Yılda 1,7 milyar ekmeği, 18 milyon ton sebze meyveyi israf ediyoruz. Bunun yıllık ekonomik değeri 214 milyar TL.

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) verilerine göre; hanehalkının 4'te birine yakınının yoksulluk sınırı altında yaşadığı Türkiye'de her yıl 214 milyar liralık gıda israf ediliyor. 

TİDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer yoksulluk ve israfla ilgili çarpıcı rakamları  açıkladı. 
TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'deki hanehalklarının yüzde 22,4'ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığını hatırlatan Serhan Süzer, "Buna karşılık, yılda 1,7 milyar ekmeği, 18 milyon ton sebze meyveyi israf ediyoruz. Bu kaybın tahmini yıllık ekonomik değeri ise 214 milyar TL" dedi. 

AVRUPA DA FARKLI DEĞİL

World Food Istanbul Gıda Fuarı çerçevesinde, İstanbul'da düzenlenen ''Açlık ve Yoksullukla Mücadelede Önemli Bir Araç: Gıda Bankacılığı'' konulu panelde söz alan; Avrupa Gıda Bankaları Federasyonu (FEBA) Proje Yöneticisi Yeşim Pekdüz-Broet da, Avrupa Komisyonu bünyesindeki Eurostat'ın 2015 verilerini aktardı. 
Yoksulluğun Avrupa'da son yıllarda büyük artış gösterdiğini söyleyen Broet'in panelde paylaştığı istatistiklere göre, Avrupa'da 2010 yılında 118 milyon kişi yoksulluk ve sosyal haklardan yararlanama riski ile karşı karşıya iken, bu rakam 2014 yılında 123 milyon kişiye ulaştı. 123 milyon kişinin 48 milyonu ise, ihtiyacı olan beslenmeye, ancak, iki günde bir ulaşabiliyor.

Avrupa'da her yıl 88 milyon ton yiyeceğin israf edildiğini belirten Yeşim Pekdüz-Broet, FEBA üyesi 23 ülkede yer alan 271 gıda bankasının desteğiyle yoksulluk mücadelesini sürdürdüklerine işaret etti.