Hiçbir şey olmasa bile Ali İhsan Yavuz ağzından kaçırdı

Hiçbir şey olmasa bile Ali İhsan Yavuz ağzından kaçırdı
AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un erken seçim olmasının Erdoğan’ın siyasi hayatını azaltacağını söylemişti. Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, konuyu köşesine taşıdı.

Barış Yarkadaş'tan çok tartışılacak Erdoğan iddiası

Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye seçimleriyle ilgili olarak söylediği “Hiçbir şey olmadıysa bile bir şeyler oldu” sözüyle Türk siyasi hayatına geçen AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un “Erken seçim Erdoğan’ın siyasi ömrünü azaltır” ifadesi, “Erdoğan yeniden aday olabilir mi” tartışmasını yeniden alevlendirdi.

Korkusuz’daki köşesinde konuyu değerlendiren barış Yarkadaş, “Anayasa’nın 101. maddesi, “Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 5 yıldır. Bir kimse üst üste en fazla iki kez seçilebilir” diyor. Görüldüğü üzere, hüküm çok açık. Erdoğan da iki kez üst üste seçildiğine ve “rejim” de değişmediğine göre, o halde Erdoğan 2023 seçimlerinde yeniden aday olamaz. Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesini sağlayabilecek tek bir formül var. O da TBMM’nin erken seçim kararı alması” dedi ve muhalefeti bu konu üzerinde durmaya davet etti.

Barış Yarkadaş’ın yazısının konuyla ilgili kısmı şöyle:

Türkiye, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’u, 2019 yılında yapılan yerel seçimler sürecinde tanıdı. Yavuz, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı seçimi iptal ettirmek için uğraşırken, kamuoyunu ikna edebilmek adına hemen hemen her gün, hiçbir aslı astarı olmayan iddialar ortaya atıyor, YSK’yı etkileyebilmek için içi boş belgeleri medyayla paylaşıyordu. Yavuz o dönem, iddialarını ispatlayamadığını görünce Türk siyaset tarihine geçen bir cümle kurdu ve “Hiçbir şey olmadıysa bile bir şeyler oldu” dedi.

NE DEMEK İSTEDİ?

AKP’li Ali İhsan Yavuz’un bu sözü, günlerce konuşuldu. Kimi alay etti, kimi derin anlamlar çıkardı. Kimi ise bu söz üzerinden farklı komplo teorileri üretti.. Aynı Yavuz, bu kez yeni bir sözüyle gündemde. AKP’li Yavuz, bu kez de “Erken seçim Erdoğan’ın siyasi ömrünü azaltır” diyerek yeni bir tartışma açtı. Yavuz’un sözünü yorumlayan muhalefet, “Artık AKP de Erdoğan’ın kazanamayacağını biliyor” tespitinde birleşti. AKP’liler ise “Ali İhsan Bey, erken seçime gidilirse Erdoğan’ın görev süresi kısalır. Buradan seçimi kaybederiz anlamını çıkarmayın” söyleminde buluştu.

TARTIŞALIM…

Yavuz’un her anlama çekilebilecek sözü, aslında faydalı da oldu. Zira; yeniden başlayan cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarında, üzerinde çok fazla durulmayan bir konu var. O da şu: “AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olabilir mi?”

Ben bu soruyu farklı TV kanallarında bir kaç kez gündeme getirdim ve tartışmaya açtım. Ancak muhalefet partileri, bu sorudan ısrarla kaçıyor. Oysa ki; her şey açık ve net…

Nasıl mı?

Anayasa’nın 101. maddesi, “Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 5 yıldır. Bir kimse üst üste en fazla iki kez seçilebilir” diyor. Görüldüğü üzere, hüküm çok açık. Erdoğan da iki kez üst üste seçildiğine ve “rejim” de değişmediğine göre, o halde Erdoğan 2023 seçimlerinde yeniden aday olamaz.

TEK BİR YOL VAR…

Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesini sağlayabilecek tek bir formül var. O da TBMM’nin erken seçim kararı alması… Anayasa’daki ifadesiyle “seçimin yenilenmesi…”

Anayasa’nın 116. maddesinde, Erdoğan’ın ancak erken seçim kararı alındığı takdirde yeniden aday olabileceğine ilişkin bir hüküm var. Parlamentodaki anayasa görüşmelerine “CHP Milletvekili” olarak katıldığım dönemde, bu noktaya dikkat çekmiş ve düzenlemenin tartışmalara yer bırakılmayacak şekilde yapılması gerektiğinin altını çizmiştim. Ancak AKP ve MHP ‘’Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne geçmek için o kadar acele etti ki; her yanı boşluklarla dolu olan bir anayasa değişikliği yapıldı.

EĞER CİDDİYSENİZ…

Yukarıda da ifade ettiğim üzere, muhalefet partileri bu konuya hiçbir şekilde girmiyor; girmek istemiyor. Parti liderleri, bu tartışmayı açmayı doğru bulmuyor. Çünkü; bu tartışmayı açmanın, Erdoğan’a yarayacağını düşünüyorlar. Oysa ki; Erdoğan’ı erken seçime zorluyorsanız ve bu konuda ciddiyseniz, yapacağınız şey basittir: Erdoğan’a anayasayı hatırlatmak… Yok, ‘erken seçim’i laf olsun diye istiyorsanız, ona söyleyecek bir sözümüz yok…

İlgili Haberler