HIV'de dışlanma korkusu!

HIV'de dışlanma korkusu!
HAKED Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, 'HIV'in teşhis ve tedavisinde dışlanma korkusu yaşandığına dikkat çekti.

HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED) Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, İnsan Bağışıklığı Yetmezlik Virüsü (HIV) teşhis ve tedavisinde yaşanan en önemli sorunlardan birinin ayrımcılık olduğunu belirterek, "Bu ayrımcılık korku ve bilinçsizlikten oluyor. HIV pozitif bireylerin toplum tarafından dışlanması teşhisi ve tedaviyi engelliyor." dedi.

Dünya AIDS Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, uzmanlar HIV'e ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

HAKED Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, test yapılmadan HIV pozitif bireylere ulaşmanın imkansız olduğunu belirterek, "Şüpheli cinsel ilişki yaşayan herkes test olarak HIV şüphesinin önüne geçebilir. Önyargıların önüne geçmek için ise HIV'in bulaş yollarına dair şüphelerin giderilmesi, ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor." dedi.

Prof. Dr. Ünal, toplumdaki ayrımcılık ve farkındalıkla ilgili problemler nedeniyle hastalara ulaşımın zor olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"HIV konusunda bu zamana kadar yapılan en önemli çalışmalardan biri hiçbir kimlik bilgisi paylaşılmadan test yaptırılabilecek anonim test merkezlerinin kurulması oldu. İstanbul'da Şişli ve Beşiktaş, Ankara'da Çankaya, İzmir'de Konak, Mersin ve Bursa ilk kurulan yerler. Bu anonim merkezlerin çoğaltılması hepimizin en büyük görevi. HIV teşhis ve tedavisinde yaşanan en önemli sorunlardan biri ayrımcılık. Bu ayrımcılık korku ve bilinçsizlikten oluyor. HIV pozitif bireylerin toplum tarafından dışlanması teşhisi ve tedaviyi engelliyor."

KLİMİK HIV/AIDS Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Volkan Korten de "HIV ve AIDS aynı şey demek değil. AIDS, HIV pozitif olan bireylerin tedavi edilmezlerse gelecekleri son radde oluyor. 1997 yılı AIDS hastalığının en çok görüldüğü, 2004 yılı ise AIDS'e bağlı ölümlerin en çok olduğu yıl. Bu tarihlerden sonra bu rakamlarda azalma oldu ancak bizim bulunduğumuz coğrafyada artış var. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son rakamlara göre Kasım 2019 itibarıyla Türkiye'de toplam 24 bin 219 HIV tanısı alan birey bulunuyor. 2018'de 3 bin 719 yeni tanı alan birey varken, 2019'da bu sayının 4 binden fazla olması bekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.