HSK Başkanvekili Yılmaz: “Türk hukuku Batılı ülkelerin üstünde”

HSK Başkanvekili Yılmaz: “Türk hukuku Batılı ülkelerin üstünde”
Türkiye'yi Namibya, Ruanda, Burkine Faso'nun gerisinde gösteren 'Hukukun Üstünlüğü Endeksi'ne Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz tepki gösterdi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, ABD Merkezli sivil toplum kuruluşu Adalet Projesi tarafından hazırlanan 'Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin 126 ülke arasında 109. sırada yer almasına tepki gösterdi. Yılmaz, “Türk hukuk sisteminin hukuk bilinci Batılı ülkelerin üstünde” görüşünü dile getirdi. Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'e konuşan Yılmaz, şöyle devam etti:

“HUKUK FAKÜLTELERİ KONUSUNDA İDDİALIYIZ”

“İçtenlikle söylüyorum. Hukukun üstünlüğü, bütün dünya hukukçularının ortak ilkesidir. Fransa'daki hukukçu da Türkiye'deki hukukçu da bunu ilke edinir. 40 yıldır bu mesleğin içindeyim. Türk hakim ve savcısının, Türk hukuk sisteminin hukuk bilinci Batılı ülkelerin üstündedir. İçtihat zenginliğimiz, hukuk fakültelerimizin yüksek standardı konusunda çok iddialıyız.”

“HUKUK SİSTEMİNİN İŞ YÜKÜ ARTTI”

“Son zamanlarda iş yükünün artması gibi sorunlar yaşadığımız doğrudur. İş mahkemesinden, terörle ilgili ağır ceza mahkemesine, iş yükümüz dünya ortalamasının çok üstündedir. 3.5 milyon hukuk, 2.5 milyon ceza davası, 7 milyon hazırlık soruşturması var. Bu iş yükü baskısına sosyal medya baskısını, kamuoyu baskısını, günlerce ara vermeden duruşma yapmanın yorgunluğunu eklememiz lazım. Hukukçu kalitesi, hukukçu birikimi ve çalışma azmi konusunda dünyanın hiçbir ülkesinden geride değiliz. Sansasyonel birkaç durumdan yola çıkarak, bizi ve hakim-savcılarımızı hiç dinlemeyerek böyle bir tespit yapılamaz."

İlgili Haberler