Hububatçıların İstanbul buluşması

Hububatçıların İstanbul buluşması
Dünyada yaklaşık 5 milyar dolar hacme ulaşan un, yem, tahıl ve bakliyat işleme teknolojileri sektörü, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarda bir araya geldi. Fuarda yeni ürünler sergilendi ama en önemli gündem maddesi Rusya-Ukrayna savaşıydı. Çünkü savaş tarım sektörü en üst seviyeden etkilemişti.

Tarım sektörünün geleceği konuşuldu

Dünya hububat sektörü İstanbul’da bir araya geldi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Rusya-Ukrayna krizi için devletimizin gücü ve hassasiyeti bu süreçleri atlatmaya yeterlidir" dedi.

TMO ile Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) tarafından düzenlenen "2. Uluslararası Tahıl, Bakliyat ve Yem Zirvesi" İstanbul''da başladı.

Zirvenin açılışında konuşan Güldal, geçen yıl dünya genelinde hem Kovid-19 hem de kuraklık nedeniyle yaşanan olumsuzluklardan bahsederek, bu sıkıntıların tarımsal üretime ve tüketime yansımalarına değindi.

Şu anda da Rusya ile Ukrayna savaşının piyasaları tedirgin ettiğini dile getiren Güldal, "Bütün bu gelişmeler doğrultusunda hem iç hem de dış piyasaları, sektörü yakından izliyoruz, ilgililerle görüşüyoruz" diye konuştu.

Güldal, Türkiye''nin salgın sürecini sorunsuz bir şekilde ve dolu raflarla atlattığını anımsatarak, kuraklığa karşı da her türlü önlemin alındığını, spekülasyonlara mahal verilmediğini bildirdi.

Ahmet Güldal, "Geldiğimiz noktada Rusya-Ukrayna krizi dolayısıyla gene benzeri spekülasyonlar muhtelif mecralarda yapılıyor. Devletimizin imkanları, milletimizin gücü ve hassasiyeti bu süreçleri yaşamaya, atlatmaya yeterlidir. Geçen sene, önceki sene milletimizi, halkımızı endişeye sevk etmek isteyenler nasıl akıbete uğradıysa bu süreçte de bundan sonra da aynı akamete ve hüsrana uğrayacaklar." ifadelerini kullandı.

"BU SIKINTILARI AŞACAK GÜÇTEYİZ"

Ahmet Güldal, bugüne kadar yaptıkları planlamalarla piyasalarda olumsuzluk yaşanmasını nasıl engelledilerse bundan sonraki süreç için de aynısının olacağını belirterek, planlamalar sayesinde un ve buğday sıkıntısı yaşanmadığını vurguladı.