Hulki Cevizoğlu Abdullah Gül'ü topa tuttu: Milli bir aday değil

Hulki Cevizoğlu Abdullah Gül'ü topa tuttu: Milli bir aday değil
Gazeteci Hulki Cevizoğlu, CNN Türk’te katıldığı Gece Görüşü programında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında sert açıklamalarda bulundu. Cevizoğlu, "Abdullah Gül, milli bir aday değil." dedi.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün enflasyon ve ekonomi ilgili açıklamaları gündemdeki yerini koruyor.

Abdullah Gül’ün ekonomi ile ilgili yaptığı açıklamaları gündemdeki yerini korurken gazeteci Hulki Cevizoğlu’ndan sert açıklamalar geldi.

MedyaRadar''ın haberine göre, CNN Türk’te ekrana gelen Gece Görüşü programında Hande Fırat’ın ‘Abdullah Gül’ün bu açıklamaları Kemal Bey’e rağmen hâlâ Millet İttifakı’nın adayı olmak istediğini mi gösteriyor?’ şeklindeki sorusuna yanıt veren Hulki Cevizoğlu, sert açıklamalarda bulundu.

“Kemal Bey’in aday olabileceğini hiç zannetmiyorum. Aday olmak istiyor mu ondan da emin değilim… Kemal Kılıçdaroğlu, olası isimler gündeme gelip yıpranmasın diye dikkatleri üzerine çekiyor ve koruma görevi görüyor. Gönlündeki adayların, kendi ifadelerine göre temiz kalmasını sağlıyor. Bunlardan bir tanesi Abdullah Gül” tespitinde bulunan Cevizoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"SİYASAL VAROLUŞUNU ERDOĞAN’A BORÇLUDUR"

Cevizoğlu''nun açıklamalarının tamamı şöyle:

“Abdullah Gül, bugüne kadar hak ederek bir yere gelmedi. Ben 41 yıllık gazeteciyim, görmüş olduğum şu. [Kendisi] Armut ağacının dibine oturmuş bekleyen bir insan… Bu ülkede yetişmiş, aydın, Türkiye’nin sorunlarını çözebilecek çok insan var. Biz, Abdullah Gül’ün etrafında dönmemeliyiz. Abdullah Gül’ün öyküsü gerçeklikten uzak, kendi hayallerine dalmış, hülyalar ve hayaller alemi… Ben oturayım, cemaat hazır olsun. Hazır cemaate peygamber olayım diye bekleyen birisi… Sorun çözücü eylemleri yok. Siyasal varoluşunu Erdoğan’a borçludur.

‘Ya arkadaşlar benim de hakkımdır. Her demokratik istek gibi ben de 84 milyon vatandaştan birisiyim. Ben aday olacağım. Kendi seçmenimi kendim yaratacağım’ deyip 100 bin imzayı toplarsa hak eder. Ama insanlar burada siyasi mücadele veriyor. Elini taşın altına koymuşlar… ‘Onlar benim yerime konuşsunlar, toplantılar yapsınlar. Ben geleyim tepeden inme oturayım’ [anlayışı] demokraside yer almaz.

"CHP TÜRK OLMAYA KARŞI OLAN ABDULLAH GÜL’Ü MÜ DESTEKLEYECEK?"

Abdullah Gül, milli bir aday değil. ‘Ne mutlu Türküm’ lafına karşı… Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Suudi Arabistan kralı Türkiye’ye geldiğinde ayağına gitti. İngiltere Kraliçesi’ne karşı boynunu eğerek madalya aldığı için milli değil. Türkiye Cumhurbaşkanı kimsenin karşısında boynunu eğemez… Atatürk’e karşı kumpas kuranlarla birlikte beraber oldu mu olmadı mı diye soruyorum. O yüzden milli değil. Atatürk’ün partisi olan CHP, Türk olmaya karşı olan Abdullah Gül’ü mü destekleyecek?”

"GÜL, KENDİSİ ADAY OLAMADI VE KANKASI EKMELEDDİN İHSANOĞLU’NU GÖSTERDİ"

Hande Fırat’ın ‘[Abdullah Gül’ün] bu açıklamaları Kemal Bey’i rahatsız etmemiş midir?’ sorusuna da yanıt veren Hulki Cevizoğlu, şunları söyledi:

“Etmemiştir. Kemal Bey’in gönlünde bence Abdullah Bey veya Abdullah Bey’in işaret edeceği kişi vardır. Öncesinde de gönlünde Abdullah Gül vardı. Meral Akşener engelledi. Gül, kendisi aday olamadı ve kankası Ekmeleddin İhsanoğlu’nu gösterdi.”

Öte yandan Nagehan Alçı, Abdullah Gül’ün son açıklamaları üzerine dün kaleme aldığı yazısında “Ben Gül’ün kafasında 6’lı masanın ortak adayı olarak hala kendini tasavvur ettiğini düşünüyorum. Kanaatimce hala bunu istiyor bence” değerlendirmesinde bulunmuştu.

ABDULLAH GÜL NE DEMİŞTİ?

Abdullah Gül, Karar gazetesinden Mehmet Ocaktan ile bir röportaj gerçekleştirdi. Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Gül''ün ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerinde siz olsanız ne yapardınız?’ sorusuna verdiği yanıtı dikkat çekti. 

Gül açıklamasında “Erdoğan’ın yerinde olsam herkesin ‘helal olsun’ diyeceği bir ekip kurardım” ifadelerini kullandı.

Gül, "En çok hayret ettiğim şey enflasyonun bu kadar hafife alınması. Enflasyonla çok kararlı, rasyonel, güçlü bir şekilde mücadele etmek için artık son vakit. Bundan sonra vakit kalmıyor seçime kadar. Yani birinci öncelik bu olması lazım. Enflasyonun ne olduğunu, enflasyonun nasıl büyük bir bela, kötülük, ahlaksızlık, hastalık olduğu ve bir kamu hırsızlığı olduğu gerçekten idrak edilmezse enflasyonla amansızca bir mücadele içerisine girilemez. Şimdi baktığımda bunun farkında olunmadığını görüyorum. İçinde yaşadığımız bu yüksek enflasyon palyatif, çeşitli taktiksel yöntemlerle asla yenilemez, bunlar enflasyonu ve yan etkilerini daha da azdırır. Sizin söylediğiniz gibi, iktidar için bir seçim mağlubiyeti söz konusu olursa bunun en büyük sebebi enflasyonu hafife almak olur. Bundan 2 ay kadar önce açıklanan son milli gelir tabloları, ücret, maaş ve sabit gelirlilerin toplam milli gelirdeki paylarının ne kadar ciddi bir şekilde düştüğünü gösteriyor. Bunun ötesinde karların, rantların, faizlerin, bunların da nasıl arttığını. Bu çok dehşet verici bir şey. Bu orta sınıfın nasıl gerilediğini, bu gelir dağılımının nasıl bozulduğunu, tablolarla, matematiksel şekilde ortaya koyuyor. Bunun bütün müsebbibi enflasyon. Özellikle dini değerleri önemseyen iktidarların ekonomi politikalarında sadece faizi düşük seviyede tutmak amacıyla değil, diğer kötülüklerden de halkı koruyabilmeleri için enflasyonu birinci öncelik olarak gözaltında tutmaları gerekir. Dünyada enflasyonun % 6-7 olduğu ülkelerde olağanüstü seferberlik varken Türkiye’nin daha büyük bir mücadele içerisine girmesi gerektiğine inanıyorum. Birinci şart bununla mücadele edecek kadronun, yani ekonomi ve finanstan sorumlu kadroların içeride ve dışarıda kredibilitesinin, güveninin oluşturulması lazım.” dedi.

İlgili Haberler