İBB dikey bahçelerin korkunç maliyetini açıkladı. Yıllarca birilerinin küpleri para ile dolup taşmış

İBB dikey bahçelerin korkunç maliyetini açıkladı. Yıllarca birilerinin küpleri para ile dolup taşmış
İstanbul'da yol kenarlarından kaldırılan dikey bahçelerin yerini grafik çizimlerin alması tepkilere neden olmuş, çeşitli iddialar gündeme getirilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi dikey bahçelerin kaldırılma nedenini ve maliyetini açıkladı.

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, yol kenarından kaldırılan dikey bahçelerin maliyetini açıkladı.

Dikey bahçelerin yapım maliyetinin 60 milyon TL olduğunu belirten Seçkin, 45 bin metrekarelik dikey bahçelere harcanan parayla 400 bin metrekare yeşil alan yapılabildiğini söyledi.

İstanbul genelindeki 45 bin metrekarelik yeşil duvar alanlarını tek tek incelediklerini, hangisine ne kadar bakım ve masraf yapılması gerektiğini tespit ettiklerini aktaran Seçkin, şu bilgileri verdi:

"Bütün bu yeşil duvarların İstanbul’a yıllık 12 milyon liralık bir bakım masrafı olduğunu gördük. Bu 12 milyon liranın 4 milyonu bitki maliyetleri, 8 milyonu ise ilaçlama ve gübre maliyetinden oluşuyor. Yani bu duvarlar ciddi bir kimyasal ilaçlama ve ekosistem açısından da büyük bir sıkıntı doğuruyordu."

Öte yandan Seçkin, bu bitkilerin dış mekanda ses izolasyonu sağlamadığını, bunun ancak 5-10 metre genişliğinde ağaç şerit oluşturmakla mümkün olduğunu ifade etti.