İBB Meclisi’nden İstanbul’daki riskli binalarla ilgili önemli karar

İBB Meclisi’nden İstanbul’daki riskli binalarla ilgili önemli karar
İstanbul'da afet risklerine hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi için daha önceki oturumlarda kabul edilmeye başlanan imar planı notu düzenlemesi, Kadıköy dışındaki 38 ilçede tamamlanmış oldu.

İBB Meclisi kasım ayı oturumlarına, Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi''nde, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında devam edildi.

Meclis toplantısı, Atatürk''ün ebediyete intikalinin 83''üncü yılı dolayısıyla saygı duruşu ve İstiklal Marşı''nın okunmasıyla başladı.

Mecliste, Emlak Müdürlüğünün teklifiyle gündeme gelen Bahçelievler Kocasinan Mahallesi, Kadıköy Rasimpaşa ve Osmaniye mahalleleri, Kağıthane Merkez Mahallesi, Kartal Çavuşoğlu Mahallesi ve Maltepe Bağlarbaşı Mahallesi''nde mülkiyeti İBB''ye ait parsel ve hisselerin satışı için onay istendi.

Satış taleplerine mecliste oy birliğiyle onay verildi.

Büyükçekmece Pınar Mahallesi sahilinin planları iade edildi

Mecliste, Büyükçekmece Pınar Mahallesi''nin 1/5000''lik İmar planı ile kıyı kısmının imara açılmasını içeren madde de görüşüldü.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu görüşünde, zemin durumu konusunda TÜBİTAK Heyelan Çalışması ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yerleşime uygunluk çalışma verilerine ilişkin koordinasyon kurularak, görüşler arasındaki farklılıkların giderilmesi amacıyla teklifin müdürlüğüne iadesi talep edildi.

Teklif, oy çokluğuyla Şehir Planlama Müdürlüğüne iade edildi.

İstanbul''da Kentsel dönüşümün önündeki engeller kaldırıldı

Meclis gündemine ayrıca ilçelerdeki riskli yapıları ilgilendiren plan notu değişiklikleri geldi.

İstanbul''da afet risklerine hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi için daha önceki oturumlarda kabul edilmeye başlanan imar planı notu düzenlemesi, Kadıköy dışındaki 38 ilçede tamamlanmış oldu.

Mecliste kabul edilen kararlar ile geçmiş dönemlerde imar mevzuatına uygun şekilde ruhsat alarak yapılmış ancak daha sonra yapılan plan değişiklikleri sebebiyle yapılaşma alanları azaldığı için yıkılıp yeniden yapılamayan binaların önündeki engel kaldırılmış oldu.

“İMAR ARTIŞI OLMADAN DÖNÜŞÜM SAĞLANACAK”

İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı mecliste yaptığı açıklamada “İstanbul''un depreme karşı dönüşmesi için çok güzel kararlar aldık. Neredeyse 38 ilçenin depreme karşı dönüşüm sürecini atlattık. Bu ne demek oluyor? Mesela 5 katlı bir eviniz var. Ama resmi imar raporlarında 3 katlı görünüyor. Siz onu yıkıp yaptığınızda 3 katlı yapabiliyorsunuz. Bu sorun çözüldü. Bugün İstanbul''un neredeyse bütün ilçelerinde aldığımız kararlarla imar artışı yapmadan mevcut halini tekrar olduğu yerde dönüştürebiliyorsunuz” dedi. (AA)

İlgili Haberler