Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

'İki devletli çözümde ısrarlıyız KKTC şaka olsun diye kurulmadı!'

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu 18-20 Haziran tarihinde Antalya Diplomasi Forumu''na katıldılar. Bu tür forumlar, toplantılar millî davamızı anlatmak bakımından oldukça önemlidir. Cumhurbaşkanı Tatar''ın ''egemen eşitlik temelinde iki devlete dayalı siyasetinin'' uluslararası kamuoyuna anlatılması için bulunmaz fırsattır. KKTC''nin önümüzdeki dönemde, resmen tanınma çağrısı yapacağı bir süreçte dış temasların önemi ortadadır. Haklı davamızı ve Kıbrıs''taki haklarımızı ne kadar çok merkezde anlatır, ortaya koyarsak bir o kadar ülke bizi anlayacak ve tanıyacaktır. Lobicilik önümüzdeki süreçte başvurmamız gereken önemli bir silah olacaktır. Diplomatik tüm yollar ve kanallar sonuna kadar değerlendirilmeli ve kullanılmalıdır. Merhum Cumhurbaşkanı Denktaş bu tür toplantıları kaçırmaz ve muhakkak geniş bir ekiple katılırdı. Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu geçmiş dönem bakanlığı sırasında İsviçre''deki Crans Montana Forumu''nun adeta abonesiydi. Bu toplantılara katılarak Kıbrıs Türkü''nün haklı davasının anlatılması inanın oldukça hayatidir. Ben de Gezici Büyükelçi olduğum dönemde önceki gün Antalya Diplomasi Forumu''nda Cumhurbaşkanı Tatar''ın katıldığı bölümün moderatörlüğünü yapan Büyükelçi Carteron''un organize ettiği Crans Montana Forumu''na Cumhurbaşkanı Denktaş, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ve dışişleri bakanlığının deneyimli memur ve diplomatlarından oluşan geniş bir heyetle birlikte katılma imkanı bulmuştum. Bu toplantılarda kurduğum ilişkiler halen sürmektedir ve inanılmaz değerdedir. Benim gibi diğer görevli arkadaşların da temaslarının KKTC için önemli sonuçlar aldığını söylemem yanlış olmayacaktır. İnanın Kıbrıs Türk halkının tanınma süreci beklenilenin üstünde başarılı olacaktır. Çünkü haklıyız ve bunu gerekçeleriyle, belgeleriyle anlattıkça hakkımızı bize vermeye hazır birçok önyargısız ve adaletli ülke vardır. 

Cumhurbaşkanı Tatar''ın Antalya konuşması…

Diplomasinin kalbinin attığı ve dünyadaki her beş ülkeden birinin dışişleri bakanının katılım gösterdiği forumda, Afrika''dan Balkanlara, Avrupa''dan Asya''ya kadar Türkiye''nin dış politikada iş birliği sürecinde olduğu ülkelerden gelen yetkililer, küresel ve bölgesel sorunlara yönelik görüşlerini ifade etti ve karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. Forum''un ilk oturumunda, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Kıbrıs''ta Gerçekçi Bir Çözüme Doğru" konulu konuşmasında Kıbrıs''ta geçmişten bugüne Rum tarafının Enosis emeline, Helen idealinin Rum yönetimi tarafından dillendirilmeye devam ettiğini kaydetti. Ersin Tatar, Kıbrıs''ta iki devletli çözümün şu andaki en önemli mesele olduğunu dile getirdi. Birleşmiş Milletler''deki Kıbrıs görüşmelerine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, uzun yıllardır devam eden Kıbrıs''ta çözüm arayışlarına artık bir son verilmesi ve Rum tarafının ortaya koyduğu yanlı politikalara devam ettiği takdirde çözüme ulaşılamayacağını vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk tarafının iki devletli çözümde ısrar edeceğini söyledi. Tatar ayrıca, "Anavatanımız Türkiye ile birlikte çok şey yaptık. Bağımsızlığımız için savaştık, özgürlüğümüzü kazandık. 1963''ten sonraki süreç, bizim çocuklarımıza borcumuzdur, bu adaletsizliğe son vermeliydik." diye ada gerçeklerini paylaştı. Tatar konuşmasında bundan sonraki sürece de değinirken, Türkiye''nin verdiği destekle politikalarını sürdürdüğünü ve federasyon fikrinin Türkiye tarafından da desteklenmediğini belirtti. Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemenliği ve eşitliği tanınmadığı sürece Rum kesimiyle resmî görüşmelere başlamayacaklarını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu''nun AA''ya beyanatı

Bakan Ertuğruloğlu, Anadolu Ajansı''nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) vesilesiyle geldiği Belek''te AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Ertuğruloğlu, "Rumların devlet, Kıbrıs Türkü''nün de bir toplum olarak muamele gördüğü platformlarda herhangi bir müzakere sürecinin bir anlamı olmadı, başarı şansı olmadı. 53 yılımızı kaybettik, bir 53 yıl daha kaybetme lüksümüz yoktur" dedi. Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türklerinin egemenliğinin ve devlet statüsünün herhangi birinin onayına tabi olmadığının altını çizerek 1960''ta kurulan ve 1963 sonrası Rum devletine dönüşen Kıbrıs Cumhuriyeti''nin kuruluşundaki eşit imza sahibi olan taraf olduklarına dikkati çekti.Kıbrıs Cumhuriyeti''nden dışlanmış olmalarının haklarını ve statülerini kaybettikleri anlamına gelmediğini vurgulayan Ertuğruloğlu, "Biz, 1960''ta Kıbrıs Cumhuriyeti''nin kurulmasına yönelik kullandığımız egemenlik hakkımızı, KKTC''nin kurulması ve yaşatılması için de kullanmada kararlıyız. KKTC şaka olsun diye kurulmadı, KKTC bir realitedir. Bir devletin tanınmıyor olması, o devletin olmadığı anlamında yorumlanmaması gerekir. Bizim için dünyadaki en önemli devlet ana vatanımızdır, bizi tanıyan devlettir. Uluslararası arenada yalnız değiliz, çaresiz de değiliz. Allah''a şükürler olsun ki ana vatan gibi güçlü bir Türkiye''miz var" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar ve Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu''nun vurguladığı üzere ''iki devletli çözümde ısrarlıyız ve  KKTC şaka olsun diye kurulmadı!''

Yazarın Diğer Yazıları