Azerbaycan’a Ermeni tahriki

Azerbaycan’a Ermeni tahriki
Azerbaycan’a Ermeni tahriki

Hocalı soykırımcısı, Dağlık Karabağ işgalcisi Ermenistan, Azerbaycan’ı taciz etmeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Hil

Hocalı soykırımcısı, Dağlık Karabağ işgalcisi Ermenistan, Azerbaycan’ı taciz etmeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın başkent Erivan’daki temasları sürerken, sınırda önce gerginlik, ardından da çatışma çıkaran Ermeniler, Azerbaycanlı 5 askeri şehit etti.


BAKÜ İLE ERİVAN
SINIRDA ÇATIŞTI
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bir grup Ermeni sabotajcının ulusal ordunun askeri noktalarına
sızma girişimleri sonucunda çatışma çıktığını, bunun sonucunda 5 askerin şehit olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un bölgeye yaptığı ziyaret sırasında kan döküldü. Son dönemde çatışmaların arttığı Azerbaycan ile Ermenistan sınırında önceki gün üç Ermeni askerinin ölmesinin ardından, Bakü yönetimi de dün beş askerinin şehit olduğunu açıkladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bir grup Ermeni sabotajcının ulusal ordunun askeri noktalarına sızma girişimleri sonucunda çatışma çıktığını duyurdu. Ermenistan da sınır bölgesindeki çatışmalarda üç askerinin öldüğünü açıklamıştı. Bakanlık açıklamasında, “Çatışma sırasında Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı dört asker, Ermenilerin açtığı ateş sonucunda da bir asker hayatını kaybetti” denildi. Yüksek tansiyonun sınır çatışmalarına döndüğü bir dönemde Dışişleri Bakanı Clinton da bölgeye bir ziyarette bulunuyor. Clinton, Erivan’da yaptığı açıklamada, yükselen tansiyondan dolayı duyduğu kaygıyı dile getirmiş ve her iki ülkeye de aradaki sorunları askeri yollarla çözmemeleri gerektiği uyarısı yapmıştı.

Clinton’dan AKP’ye çalım
Üç günlük Kafkasya gezisine Ermenistan’dan başlayan Clinton, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda topun Türkiye’de olduğunu savundu. Clinton, Ankara ile Erivan arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin ön koşulsuz onaylanmasından yana olduklarını belirterek, “ABD, Ermenistan ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesinin iki ülkenin yararına olduğunu düşünüyor. Bu konuda top şu anda Türkiye’nin sahasında” dedi.
Bu arada Clinton Erivan’daki “Soykırım anıtına” gitmek yerine Amerikan Büyükelçiliği’nde insan haklarının gelişmesine katkıda bulunmuş kişilere ödül vermeyi tercih etti. Clinton insan haklarının gelişmesine, özgürlüklerin yaygınlaşmasına katkıda bulunan beş kişiye ödül verdi.

Kaygı duyuyormuş
Clinton, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır çatışmalarından kaygı duyulduğunu bildirdi. Clinton, sınır çatışmalarının yayılarak Kafkasya’da çok daha eniş bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulundu. 1990’larda tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi yüzünden savaşan Azerbaycan ve Ermenistan arasında resmen ilan edilmiş olan ateşkes, son dönemde sallantıda görünüyor. Erivan’da Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandian ile görüşen Hillary Clinton, daha sonra düzenlenen basın toplantısında son günlerde meydana gelen sınır çatışmalarına işaret ederek, “Bu olaylardan büyük kaygı duyuyorum ve tüm taraflara, kuvvet kullanmaktan ya da kuvvet kullanma tehdidinde bulunmaktan uzak durmaları çağrısında bulundum. Bu durumun çok daha geniş çapta bir çatışmaya dönüşmesi tehlikesi vardır ve böyle birşey herkes açısından son derece trajik sonuçlar doğurabilir” dedi. Clinton’ın, ziyareti sırasında Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gerilimi yumuşatması, tarafların sert söylemleri bir yana bırakıp barış görüşmelerine oturmalarını sağlaması umuluyor. Dağlık Karabağ anlaşmazlığı yüzünden 1990’ların başlarında yaşanan Ermeni saldırısınd en z 30 bin kişi ölmüş, çatışma, Karabağ’ın Ermenistan işgaliyle son bulmuştu.