İktidara yakın yazardan Erdoğan’ı kızdıracak sözler

İktidara yakın yazardan Erdoğan’ı kızdıracak sözler
İktidara yakın Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, Türkiye’deki emeklilik yaşının düşük olduğunu söylemek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İskandinav ülkelerinin hepsi erken emeklilik sistemiyle battı” sözlerinin aksine, söz konusu ülkeleri örnek gösterdi.

İktidara yakın Sabah gazetesi yazarı Melih Altıok, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT’lilerle ilgili yaptığı açıklamasına destek verirken verdiği örnek dikkat çekti. Altınok, Erdoğan’ın “İskandinav ülkelerinin hepsi erken emeklilik sistemiyle battı” sözlerinin aksine, Türkiye’deki emeklilik yaşına tepki gösterirken İskandinav ülkelerindeki yüksek emeklilik yaşlarını örnek gösterdi.

Altınok, ayrıca Türkiye’deki ekonomi ve sosyal güvenlikle ilgili sorunların temelinde “Aşırı sosyalleşme” olduğunu iddia etti.

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok’un "EYT konusunda Kemal Bey gibi düşünüyorum..." başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Muhalefet yüzbinlerce seçmenin talebi olan EYT konusunu ajitatif bir düzlemde hükümeti sıkıştırmak için kullansa da Cumhurbaşkanın popülizme teslim olmaması takdire şayan.

Zira Türkiye'de inşa edilen sosyal güvenlik ve emeklilik sistemi, hükümetlerin günü kurtarma telaşları yüzünden adeta bir canavara dönüştü. Örneğin Avrupa'da dört işçi bir emekliyi sübvanse ederken, bizde bu oran yaklaşık ikiye bir.

İnsanlar, sosyal devletin güçlü olduğu Avrupa ülkelerinde bile Türkiye'deki kadar erken yaşta emekli olamıyorlar. Kadınlar ve erkekler için emeklilik yaşı Danimarka'da 65, Norveç'te 62, İsveç'te 61. Türkiye'de ise kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor.

Kuşkusuz bu sonucu doğuran, 12 Eylül sonrası işbaşına gelen siyasilerin 'erken emeklilik' tuzağına düşmeleri oldu. Turgut Özal yolu açtı... Süleyman Demirel ve İsmet İnönü'nün bedelini bugün hala ödediğimiz popülizmleri sonucunda da bu ülkede insanlar 35-36 yaşında emekli oldular!

1999 yılında, dönemin Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan tepkileri göze alarak ülkenin ve gelecek nesillerin omzuna yüklenen erken emeklilik konusunda cesur bir adım attı.

Ve bugün, aradan geçen 20 yıldan sonra EYT'lilerin AK Parti'den değiştirilmesini istedikleri yasayı çıkardı. Bugün bakınca ne doğru bir iş yapmış diyor insan.

Biliyorum, bu satırları okuyan EYT'li vatandaşlar, 'Her şeye para var bir bize mi yok' diye söyleniyorlar... Ancak bugün ekonomiye ve sosyal güvenliğe dair tartıştığımız sorunların temelinde zaten, devletin yıllar içinde 'aşırı sosyalleşmesi' var.

Dolayısıyla çözümü de daha fazla devlet desteğinde, sosyal yardımda ve imtiyazda aramak faydasız. Dahası bu geçici çözümler sonuçta sorunu daha da büyütüyorlar.”