İlber Ortaylı'dan Atatürk ve İsmet İnönü paylaşımı

İlber Ortaylı'dan Atatürk ve İsmet İnönü paylaşımı
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve en yakın silah arkadaşlarından, Milli Mücadele kahramanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı İsmet İnönü paylaşımına beğeni yağdı.

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından, Türkiye Cumhuriyeti İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 48''inci ölüm yıl dönümünde anıldı(25 Aralık). Tarihçi İlber Ortaylı''nın kişisel twitter hesabından Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü paylaşımına çok sayıda beğeni ve yorum yağdı.  Ortaylı paylaşımında İngiltere''nin İnönü''den neden nefret ettiğini açıkladı.

İşte Ortaylı''nın paylaşımları;

"102 yıl önce Mustafa Kemal Paşa Ankara’ya geldi. İnsanları etkilemek bir deha gerektirir. Herkes vatanı seviyor ve kurtarmaya çalışıyordu ama Mustafa Kemal Paşa lider nitelikleriyle halkı bir araya getirmeyi başardı. Mücadelenin merkezi Ankara olacaktı."

"İsmet Bey (İnönü) arkadaşlarıyla Balkanlar''da, Kafkaslar''da, Yemen''de kurmaylık tecrübesini geliştirmişti. Birinci Dünya Savaşı’nın bu genç kumanda sınıfı daha sonra Kurtuluş Savaşı''nı başarıyla yürütmüştür. Britanya’nın kini de buradan ileri gelmektedir. Minnetle yad ediyoruz. "

İsmet İnönü Kimdir?

24 Eylül 1884 tarihinde İzmir''de dünyaya geldi. İsmet İnönü''nün babası Reşit Efendi aslen Bitlis''in tanınmış Kürt ailelerinden olan Kürümoğulları ailesindendir. Annesi Cevriye Temelli Hanım ise aslen Razgradlı''dır. (Bulgaristan) Ahmet Mithat adında bir ağabeyi ve Hasan Rıza, Hayri Temelli, Seniha Okatan adlarında 3 kardeşi vardır.

İsmet İnönü ilk ve orta öğrenimini Sivas''ta okudu. Ardından (1896) Sivas Mülkiye İdadisi''nden mezun oldu.

1897 yılında İstanbul''daki Mühendishane İdadisi''ne gitti. Mustafa İsmet, Topçu Harbiyesinden 1903''te teğmen rütbesiyle birincilikle mezun oldu ve Pangaltı''daki Harp Akademisinde öğrenime başladı. 1906''da akademiyi birincilikle bitirirken, ''Altın Maarif'' madalyasıyla da ödüllendirildi.

1910-1913 yılları arasında Yemen isyanı''nın bastırılması harekâtına katıldı. Bu ve bundan önceki görevlerinde hudut problemleri ve asilerle yapılan anlasmalarda görev aldı. Ve Mustafa İsmet, başarılı hizmetleri ve mesleki özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmeye başladı.

Mustafa Kemal İle Tanışma

1908''de kolağası oldu ve 31 Mart Olayı (13 Nisan 1909) olarak bilinen ayaklanmayı Selanik''ten gelerek bastıran Hareket Ordusu''nda kurmay yüzbaşı olarak görev aldı. İttihat ve Terakki faaliyetleri sırasında yolu Selanik''e düşen İsmet, burada Mustafa Kemal''le tanışma fırsatı buldu. Daha sonra I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi''nde Kolordu Komutanı olarak Mustafa Kemal ile birlikte görev alırken dostlukları ilerledi. İki büyük devlet adamı o yıllarda devletin geleceği hakkında ortak fikirleri olduğunu gördüler. Bu dostluk Milli Mücadele sırasında en yakın silah arkadaşlığını getirdi.

İlgili Haberler