Obama’dan Barzani’ye bağımsızlık uyarısı

Obama’dan Barzani’ye bağımsızlık uyarısı
Obama’dan Barzani’ye bağımsızlık uyarısı

Beyaz Saray’ın, peşmergebaşı Mesud Barzani’den, Bağdat ile arasındaki sorunları çözmesini bir kez daha talep ettiği

Beyaz Saray’ın, peşmergebaşı Mesud Barzani’den, Bağdat ile arasındaki sorunları çözmesini bir kez daha talep ettiği öğrenildi. Obama yönetimi Barzani’ye, “Bağımsızlık ilan etmeyi düşünme. Bu konuda ne ABD’ye ne de Türkiye’ye güven” şeklinde uyarıda bulundu.  Washington’dan Erbil’e yollanan mesajlarda, Bağdat ile sorunların barışçı yollardan çözülmesinin istendiği ve bağımsızlık ilanı konusunda destek verilmeyeceğinin açıkça belirtildiği ifade ediliyor. ABD yönetiminin, söz konusu bölgede yeni krizlerin patlak vermesini istemediği belirtiliyor.
Konunun uzmanları, “Son gelişmeler, Kürtlerin kilit oyuncu olduğunu gösteriyor. ABD, Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların diyalog ile çözülebileceğini düşünüyor” dedi.
Irak’ta Bağdat ve Kürt yönetimin arasındaki gerginlikte söylemler yeniden sertleşti. Başbakan Nuri el Maliki’nin önderliğini yaptığı Hukuk Devleti Koalisyonu’ndan yapılan açıklamada, Barzani’nin Kerkük kentinde peşmergeleri denetlemesine sert tepki gösterildi. Koalisyon yaptığı açıklamada, “Barzani’nin ve oğlunun askeri üniforma giyerek Kerkük kentindeki mevzileri denetlemesi, sadece Başbakan el-Maliki’ye karşı değil, bütün Iraklılara hatta Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye karşı bir savaş ilanıdır” denildi. Bağdat’ın, bölgede Dicle Gücü birliklerini konuşlandırması üzerine gerginlik başlamıştı.