Slovenya Başbakanı Azerbaycan'da

Slovenya Başbakanı Azerbaycan'da
Slovenya Başbakanı Azerbaycan'da

Slovenya Başbakanı Janez Jansa, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti üzerine gerçekleştirilen ziyarette, Başbakan Jansa'ya Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Radovan Zerjav ve Slovenyalı 50 işadamı eşlik ediyor.

 

Azerbaycan temasları kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mezarını ve Azerbaycan Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret eden Slovenya Başbakanı daha sonra Azerbaycan-Slovenya İş Forumu'na katıldı.

 


Forumda konuşma yapan Janez Jansa, Azerbaycan'la ticari ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak istediklerini bildirdi.

 

Ticari hacmin artırılması için her iki tarafın da büyük potansiyeli olduğunu söyleyen Jansa, Azerbaycan'la bilgi iletişim teknolojileri, inşaat ve eczacılık alanlarında işbirliği yaptıklarını ve bu işbirliğini bilim sanayisi, lojistik ve eğitim alanlarına da yaymayı istediklerini vurguladı. 2011 yılında Slovenya'ya Azerbaycan'dan 13 bin turist geldiğini belirten Bakan, bu rakamın 2010 yılı verilerine göre yüzde 70 oranında artış anlamına geldiğini söyledi ve Azerbaycanlı turistleri ülkesine davet etti. Azerbaycan'ın Avrupa'nın güvenilir enerji sağlayıcısı olduğunu hatırlatan Jansa, Slovenya'nın Azerbaycan'la bu alanda da işbirliğini geliştirmek istediğini kaydetti.

 

Forumda, Azerbaycan ve Slovenya'nın bazı eğitim kurumları ve şirketleri arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Açılış konuşmalarının ardından ikili görüşmelere geçen Azerbaycanlı ve Slovenyalı işadamlarına Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk işadamları da eşlik etti.

 

Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edilmesi, Azerbaycan Başbakanı Artur Resizade ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev'le de görüşmesi bekleniyor.