İngiltere ve Danimarka’nın ardından Avusturya da korona tedbirlerini gevşetiyor

İngiltere ve Danimarka’nın ardından Avusturya da korona tedbirlerini gevşetiyor
İngiltere ve Danimarka’nın ardından Avusturya da korona virüs tedbirlerini gevşetmeye hazırlandığını duyurdu.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer başkent Viyana''da düzenlediği basın toplantısında, Avusturya''daki Covid-19 kısıtlamalarının önümüzdeki hafta gevşetilmeye başlanacağını duyurdu.

Aşısızlar için de kısıtlamaların azaltılacağını söyleyen Nehammer, ülkede 5 Şubat''tan itibaren restoran ve mağazaların çalışma saatlerinin gece yarısına kadar uzatılabileceğini ve etkinliklere katılabilecek kişi sayısının da 25''ten 50''ye çıkarılacağını belirtti.

“YENİ UMUTLARI ARTIRACAK BİR KONUMDAYIZ”
Artan vaka sayılarına rağmen hastaneye yatışların düşük seviyede seyrettiğini ifade eden Nehammer, “Bu zor durumda her şeye rağmen iyi olan şeyler var. Hastane ve yoğun bakım yataklarının sayısı çok iyi bir seviyede. Artık insanlara nefes aldıracak, yeni umutları artıracak bir konumdayız” dedi.

ŞUBAT AYINDA ZİRVEYE ULAŞACAK
Basın toplantısında söz alan Halk Sağlığı Genel Müdürü Katharina Reich, Omicron mutasyonunun daha az ciddi sonuçlara yol açması nedeniyle hastanelerdeki baskının hafiflediği söylerken, Omicron mutasyonunun 7-9 Şubat''ta zirveye ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
Ülkede 12 Şubat''tan itibaren aşısız ve iyileşmiş kişilerin zorunlu olmayan mağazalara girmesini engelleyen “2G kuralları” da kaldırılacak.

İNGİLTERE''DE YASAKLAR KALKIYOR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson parlamentoda yaptığı açıklamada, halka evden çalışmalarının söylenmeyeceğini ve 27 Ocak''tan itibaren zorunlu maske takma ve aşı pasaportu kullanımının sona ereceğini vurguladı.

COVID-19''lu kişilerin kendilerini izole etmelerine ilişkin kuralı kaldırma amacında olduklarını da kaydeden Johnson, ilgili düzenleme 24 Mart''ta sona erdiğinde yasal zorunluluğun kalkacağını hatta bu tarihin öne çekilebileceğini söyledi.

Karara gerekçe olarak vakaların zirveyi gördükten sonra düşmeye başlamasını gösteren Johnson, kapalı ve kalabalık yerlerde maske kullanımı konusunda "halkın yargısına güvenmenin zamanının geldiğini" ve yarından itibaren sınıflarda artık maske takma zorunluluğu olmayacağını açıkladı.

İngiliz hükümeti Omicron''un yayılmasını yavaşlatmak amacıyla geçen yıl aralıkta "B Planı" tedbirlerini uygulamaya koymuştu.

Plan, mümkünse evden çalışma, toplu ulaşım araçları ve kapalı alanlarda maske takılması ve gece kulüpleri gibi yerlere girişte aşı pasaportu zorunluluğunu içeriyor.

İngiltere''de vakalar 4 Ocak''ta 218 bini geçmesinin ardından düşüşe geçmişti. Ülkede dün 94 bin 432 vaka ve 438 can kaybı açıklanmıştı.

DANİMARKA''DA YASAKLAR KALKIYOR

Danimarka hükümeti, ülkede kaydedilen yüksek koronavirüs vakalarına ragmen tüm salgın tedbirlerinin devre dışı bırakılacağını açıkladı. Danimarka Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, milletvekillerine yolladığı bir mektupta, Covid-19 ile ilgili "toplum için tehlike" sınıflandırmasının 1 Şubat''tan itibaren geçerli olmayacağını bildirdi. Bu da uygulamada, maske takma ve restoran, bar gibi işletmelere yönelik saat kısıtlamalarının kaldırılması anlamına geliyor.

Bakan Heunicke, bu karara dayanak olarak ülkedeki yüksek aşılanma oranlarını gösterdi. Yaklaşık 5,8 milyon nüfuslu Danimarka, Omicron varyantının en hızlı yayıldığı ülkelerden biri olmuş ve son olarak Salı günü, 24 saat içinde 46 bin yeni vaka tespit edildiği bildirilmişti. Sağlık Bakanı Heunicke ayrıca hükümetin, yaşanan korona dalgasının zirve noktasına yakında ulaşılacağından yola çıktığını ifade etti.

Omicron varyantının diğerlerine göre daha hafif geçirilen bir hastalığa neden olduğunu ve ülkede 3,5 milyon kişinin, bir başka deyişle ülke nüfusunun yüzde 60''dan fazlasının hatırlatma dozu yaptırdığını vurgulayan Magnus Heunicke, bu sebeplerden dolayı hastanelerde endişe verici bir yoğunluk yaşanmadığını dile getirdi.

İlgili Haberler