Haftada 4 gün çalışma sistemine geçiliyor. 6 ay boyunca denenecek

Haftada 4 gün çalışma sistemine geçiliyor. 6 ay boyunca denenecek
İngiltere, kısa çalışma haftası projesi için 3 bin çalışanı 6 ay boyunca haftada 4 gün çalıştıracağını açıkladı.

İngiltere''de 60 şirket ve kuruluş gelecek hazirandan itibaren 6 ay boyunca haftada dört gün çalışma programını uygulamaya konulacağı bildirildi.

Kısa çalışma haftası projesi kapsamında 3 bin çalışanın katılacağı bildirilirken ülke tarihindeki en uzun süreli deneme programının Ocak 2023''te sona ereceği bildirildi. Ayrıca programa 60 farklı şirket ve kuruluşun katılacağı ifade edildi.

Programda çalışanların çalışma süreleri yüzde 20 oranında kısaltılırken kazançlarında bir değişiklik olmayacak. Fakat 4 günlük çalışma haftasındaki performanslarının 5 günlük olandan az olmamasını taahhüt etmeleri istenecek.

Pilot uygulama tamamlandığında alınan sonuçlar Cambridge, Oxford ve Boston College üniversitelerinde incelenecek.

İZLANDA DA BU PİLOT PROGRAM BÜYÜK BAŞARI YAKALAMIŞTI

İzlanda''da aynı şekilde gerçekleştirilen bir pilot program büyük bir başarı yakalamıştı. Başkent Reykavik''te gerçekleşen programa 2 bin 500''den fazla çalışan katılmıştı. "Ezici bir başarı" olarak nitelendirilen program çerçevesinde çalışanlarda stresin azaldığı, tükenmişlik riskinin düştüğü gözlemlenmiş, buna karşılık üretkenliğin arttığı ve verilen hizmetler üzerinde olumsuz bir durum yaşanmadığı ortaya çıkmıştı.

2015 ve 2016''da gerçekleştirilen denemeler sonrası ülke çalışma hayatında kökten değişikliklere gidilmişti.

İŞTE ÇALIŞMA GÜNLERİNİ AZALTAN ÜLKELER

Haftada 4 gün çalışma modeli son dönemin en çok konuşulan çalışma modellerinden biri. İzlanda, Belçika, İrlanda, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi pek çok ülke haftada 4 gün çalışma modelini uyguluyor.

İlgili Haberler