İngiltere'den Ankara Anlaşması kararı

İngiltere'den Ankara Anlaşması kararı
İngiltere'de Ankara Anlaşması davası sonuçlandı. İngiltere’de oturum almak isteyen Türkler İngiltere’de 5 yıl kesintisiz ikamet ettikten sonra bu yönde başvuruda bulunabilecek.

İngiltere'de iş kuran Türk girişimciler, 1963 yılında Türkiye ile Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri arasında imzalanan Ankara Anlaşması’ndaki maddelere dayanarak, kalıcı oturum koşullarını geriye dönük olarak zorlaştıran İngiliz hükümetine karşı dava açmışlardı. İngiltere Yüksek Mahkemesi, adli bir müdahale gerektirecek kadar büyük bir mağduriyet olmadığını gerekçesiyle davayı reddetti.

ANKARA ANLAŞMASI VE YENİ DÜZENLEME

Ankara Anlaşması olarak bilinen Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) kapsamında vize alan Türk vatandaşları, yeni düzenlemeyle İngiltere'de ancak 5 yıl kesintisiz yaşadıktan ve çalıştıktan sonra süresiz oturum için başvurabiliyor. Türk vatandaşları daha önceki uygulamada 4 yılın sonunda süresiz oturum için başvurabiliyordu.

Türkiye, 1959'da o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna başvurmuş, 1963'te de Türk vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması imzalanmıştı. İngiltere'de Türkler bu anlaşma kapsamında 1 yıl oturum izni aldıktan sonra 3 yıl uzatma alıyor ve sonrasında süresiz oturum için başvurabiliyorlardı.