İngiltere'nin Avrupa Birliği süreci resmen sona eriyor

İngiltere'nin Avrupa Birliği süreci resmen sona eriyor
İngiltere'nin tereddütler ve tartışmalarla dolu Avrupa Birliği (AB) serüveni, yarın resmen sona erecek.

Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, İngiltere'nin yaklaşık yarım asırlık AB üyeliğini sonlandıracak Brexit Anlaşması, 49 "hayır" oyuna karşın 621 "evet" oyuyla kabul edilmişti. İngiltere, üyelik başvurusunun iki kez reddedilmesinin ardından katıldığı Avrupa Birliğini iki kez referanduma taşıdı. İngiltere'nin tereddütle dolu Avrupa Birliği (AB) süreci yarın sona erecek. 31 Ocak 2020 itibarıyla AB'den ayrılacak İngiltere'nin 73 AP üyesi de koltuklarını boşaltacak.

NEDEN AYRILDILAR?

2016 yılında yapılan Avrupa Birliği referandumuyla yüzde 52 oy oranıyla Brexit kararı alan İngiltere'nin AB'den ayrılma isteği yeni değil. İngiltere, özellikle AB'ye doğru ikinci önemli adımı teşkil eden Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) 1957'de kurulduğunda da aynı gerekçelerle birliğe mesafesini korudu. İlerleyen yıllarda birliğin Schenge ve ortak para birimi gibi temel kurumlar dışında kalması İngiltere'de "Avrupa şüphecileri" diye adlandırılan grubun şikayetleri artış gösterdi.

"İNGİLTERE'NİN ÖNÜNDE ZORLUKLAR VAR"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), İngiltere’yi Avrupa Birliği'nden ayrılmasına rağmen zor süreçler beklediğini belirtti.

S&P'den yapılan açıklamada, İngiltere'nin Brexit sürecinin tamamen bitmediğini ve 2002 yılının sonuna kadar geçiş süreci içerisinde olduğunu hatırlatarak, İngiltere’nin denetimsel olarak AB ile uyumlu standartları sağlamak istediği belirtilen açıklamada, İngiltere ve AB arasında düşük gümrük ücretlerinin ve az sayıda kotanın uygulanması ihtimalinin olduğu kaydedildi.