Tarihteki ilk magandalar 1700 yıl önce bakın taşa ne çizdiler

Tarihteki ilk magandalar 1700 yıl önce bakın taşa ne çizdiler
Antik Roma grafitilerini deşifre eden tarihçiler 1700 yıl önce çizildiği düşünülen penis görselini keşfettiler. Ünlü Hadrian Duvarı'nın yakınında taşa oyulmuş şekilde bulunan penis görselini görenler "1700 yıl önce yaşayan magandalar da aynı şekildeymiş" dedirtti. Ayrıca taşta bir Roma askerine de küfür kazınmıştı.

OdaTv''den aktarılan bilgilere göre; tarihçiler Hadrian Duvarı’nda 1700 yıl önce oyulan bir taşta, penis figürü ve bir Roma askerini hedef alan küfürlü sözleri tespit ettiler. Roma Duvarı diye de bilinen Hadrian Duvarı, İngiltere''yi doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran, Roma İmparatorluğu zamanında taştan yapılmış bir set.

Söz konusu oyma taş İngiltere’nin kuzeyindeki Northumberland bölgesinde biyokimyager Dylan Herbert tarafından keşfedildi. 40 cm genişliğinde ve 15 cm yüksekliğindeki taşa çizilen penis resmi fark edildi.

Uzmanlar Roma döneminde bu sembolün genellikle iyi şans veya doğurganlığın sembolü olarak kullanıldığını ifade etti.

BU ZAMANA KADAR 13 PENİS BULUNDU

Hadrian Duvarı''nda penis resimlerine daha önce de rastlanmıştı. Arkeolojik alanda şimdiye dek bu türden 13 sembol gün yüzüne çıkarılmıştı. Diğer yandan yeni keşfedilen taştaki çizimin hemen yanında Secundinus adlı bir askere yönelik hakaret içerikli bir yazının yer aldığı dikkat çekti.  Tarihçiler yazıyı, "g*t Secundinus" şeklinde deşifre etti.

“SIRADAN TAŞ SANDIM”

19 Mayıs''ta başlayan kazılara gönüllü katılan Dylan Herbert, "Bütün hafta boyunca çok fazla moloz kaldırıyordum ve doğrusu bu taş hep yoluma çıkıyordu. Taşın arka yüzü, tıpkı diğerleri gibi görünüyordu. Çok sıradan bir taş sandım. Ama ters çevirdiğimde bazı harfler görünce irkildim" dedi.

Saha çalışmasını yürüten Vindolanda Trust''ın kazı müdürü ve CEO''su Dr. Andrew Birley yaptığı açıklamada, "Yazarın Secundinus’la büyük bir sorunu olduğu açıktı ve düşüncelerini bir taş üzerinde herkese açıklayacak kadar kendinden emindi" diye konuştu.

İlgili Haberler