Dışişlerinde AKP’li kadro hazırlığı

Dışişlerinde AKP’li kadro hazırlığı
Dışişlerinde AKP’li kadro hazırlığı

Bir gece yarısı operasyonu daha yapan Hükümet, Dışişleri Bakanlığı üst kadrolarına dışardan atama yetkisi getirdi

Bir gece yarısı operasyonu daha yapan Hükümet, Dışişleri Bakanlığı üst kadrolarına dışardan atama yetkisi getirdi

 

TMMOB’un işleyişine dair gece yarısı getirdiği önergeyi oylayarak Genel Kurul’dan geçiren AKP, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren torba yasa teklifine gece yarısı getirdiği bir önergeyle de yeni madde ekledi. Bu maddeye göre, Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey kadrolarına meslek dışından da atama yapılabilecek. Böylece atamalarda özel şartlar kalkacak, meslekten gelmeyen büyükelçi sayısı artacak, bakanlıktaki “diplomat” sayısı azalacak. Ayrıca, dışarıdan büyükelçi olarak yapılanlar daha sonra bakanlıkta genel müdür veya müsteşar olarak atanabilecek. Bu gelişmelere emekli büyükelçilerden tepki geldi. Emekli Büyükelçi Onur Öymen,  “Herhangi bir insanı dışarıdan getirip hastane de klinik şefi yapabilir misiniz? Tıp bir ihtisas dalıdır da Dışişleri değil midir? Herhangi birini alıp hakim yapamazsınız her mesleğin bir özelliği var” dedi. Öymen, son dakika önegesini duyunca sarsıldığını belirterek, “Bu Dışişleri’ni bitirme operasyonudur. AKP’lilerden birini Fenerbahçe takımına santrafor tayin ederlerse bile şaşırmam” diye konuştu. Öymen, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başta Suriye olmak üzere dış politikada çıkmaza girmesinin nedenin çok bilmişlik olduğunu söyledi. Dışişleri’nin görüşü alınmadan politika oluşturulduğun anlatan Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dış politikada sürekli hata yapıyorlar. Sebeplerinden biri Dışişleri’ne kulak vermiyorlar. Şimdiye kadar bütün hükümetler Dışişlerine kulak verirlerdi. Görüşlerini önemserlerdi. Çünkü bilirlerdi ki Dışişleri iç politika ile hareket etmez. Türkiye’nin menfaati ne gerekiyorsa onu yapar.”

 


İdeolojik pencere

 


Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ da AKP’nin  kadrolarını Dışişleri Bakanlığı’na yerleştirmek istediğini vurguladı. Elakdağ, “AKP’nin kendi ideolojisini, değerlerini dışişleri bakanlığında da hakim kılmak istiyor. Halbuki büyükelçilerin herhangi bir sağ sol ideolojisi de olmaması, ideolojisinin ulusal çıkarlar olması gerekiyor” dedi. Elekdağ sözlerini şöyle sürdürd: “Dünyaya dini ideolojiden bakan birini getirirseniz Dışişleri’ne büyük hatalar yapar. Dışişleri Bakanı dünyaya kendi ideolojisinden bakıyor. İnsanları yanlış istikametlere sevk ediyor. Büyük hatası var bu konularda.”

 


Arka bahçe olacak

 


CHP Genel Başkan Yardımcısı  Faruk Loğoğlu ise “Bunun hikmeti bütün üst yönetimi AKP’nin çizgisine girecek Davutoğlu ve Başbakan’ın emir komutlarını yerine getirebilecekleri bakanlığın üst yönetiminde görevlendirmek amaç bu. Yani bir sürü devlet dairesinden, bakanlığından sonra yıllarca genelde siyasetin dışında kalmayı başarmış dışişleri Bakanlına el atmış oldular. Dışişleri Bakanlığı’nı AKP’nin arka bahçesi haline getirmeyi başarıyorlar” diye konuştu.