Yılmaz’dan Başçı’ya uyarı: Görevin efelenmek değil

Yılmaz’dan Başçı’ya uyarı: Görevin efelenmek değil
Yılmaz’dan Başçı’ya uyarı: Görevin efelenmek değil

Ekonominin piyasalaştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz; Merkez Bankası kararlarının herkesi ilgilendirdiği

Ekonominin piyasalaştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz; Merkez Bankası kararlarının herkesi ilgilendirdiğini, dikkatli konuşulması gerektiğini kaydetti.

 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bağımsızlık konusunda, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve yöneticilerinin yapması gereken şeyin “efelenmek, kafa tutmak” olmadığını belirterek, “Çünkü son tahlilde ülkeyi yöneten siyasetçi. Vatandaşa hesabı veren, iktidarda kalabilen ya da kaybedebilen o. Dolayısıyla son söz onun olmalı” dedi. Durmuş Yılmaz, Uluslararası Yöneticiler Derneği’nce düzenlenen “Ortak Akıl Toplantıları” ndaki konuşmasında, Merkez bankalarının bağımsızlığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, siyasetçilerin genelde bütün dünyada kısa süreli düşündüğünü ve halkla daha iç içe olduğu için baskıya dayanamadığını ve para basımına yöneldiğini vurguladı.

 


“Kafa tutma”
Bunun da faizleri yükselttiğini ve uzun vadede ekonomik büyümenin olmadığını aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:  Bu nedenle merkez bankalarının bağımsız olması gerektiği kabul edildi. Merkez bankaları, bu bağımsızlığı zorla da almadı, siyasiler bunu kendileri verdi. Ancak Merkez Bankası yöneticilerinin yapması gereken şey, bu bağımsızlık konusunda efelenmek değil, kafa tutmak değil. Çünkü son tahlilde ülkeyi yöneten siyasetçi. Merkez Bankası siyasetçiyi, ’Şunu yaparsan, sonucu böyle olur. Dolayısıyla uzun vadede sen de zarar görürsün’diyerek, ikna etmeli. Yani Merkez Bankası başkanının görevi hükümeti ikna etmek, efelenmek, kafa tutmak değil. Sonuçta bağımsızlığı veren Parlamento. Verdiği gibi geri de alabilirler.” Ancak bunu siz makul ve mantıklı bir şekilde hükümete söyler, bunu kamuoyuyla paylaşır ve sizden bekleneni de yaparsanız, o zaman toplum sizin arkanızda durur. Merkez bankaları, hükümete rağmen bağımsız değil. Hükümetin içerisinde kalarak, hükümete doğru tavsiyelerde, doğru politika önerilerinde bulunarak merkez bankası bağımsızlığı. Bağımsızlıktan anlaşılması gereken bu. Herkes haddini bilmeli.