İSKİ'den "yüzde 80 zam" açıklaması

İSKİ'den "yüzde 80 zam" açıklaması
İSKİ'den, 2020'de yüzde 80 zam yapılacağı iddialarına ilişkin açıklama geldi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Eski İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Sıddık Eraslan'ın yüzde 80'e varan zam yapılacak iddialarına ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada "İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulan bütçe ile İstanbul'da 1 metreküp su birim fiyatı, konut 1 tarifesi için 4,80 lira olarak belirlenmiştir ve bu rakam İstanbul'da 2018 yılı Ağustos ayındaki su birim fiyatı ile aynıdır" ifadelerine yer verildi.

İSKİ'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Düzce'den Kırklareli'ne değin geniş bir coğrafyadan İstanbul'a su temin eden İSKİ'nin maliyetlerinde (enerji–dövizle alınan kimyasallar vb.) önemli miktarda artış olmuştur. Buna karşın su birim fiyatlarında artış değil indirim yapılmıştır. 1 Ocak 2019 tarihinde yüzde 13,5 ve 21 Mayıs 2019 tarihinde yüzde 46'ya varan bir indirim yapılmıştır. İstanbul'da şu an 1 metreküp su fiyatı Konut 1 tarifesinde 4.00 TL'dir ve bu rakam 2015 yılı Kasım ayı fiyatı ile aynı durumdadır. Aynı tarihte dolar kuru 2,80 TL iken, bugün dolar kuru 5,76 TL'dir. (Artış Oranı yüzde 34,5) Enerji birim fiyatı ise 2015 yılı Kasım ayında 0,32 TL iken, bugün bu rakam 0,55 TL'dir. (Artış Oranı yüzde 71.9) İstanbul'da tüm içme suyu ve çevre koruma işletme faaliyetleri devam ederken, şehrin geleceği için de su ve çevre koruma yatırımları devam etmektedir. Nitekim bu yatırımların yüzde 75'i de 2016-2017 ve 2018 yılında başlatılan yatırımlardır."

"2020 yılı İSKİ bütçesi için "denk bütçe" yani gider–gelir eşitliği öngörülmüş ve yeni su birim fiyatları bu doğrultuda belirlenmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulan bütçe ile İstanbul'da 1 metreküp su birim fiyatı Konut 1 tarifesi için 4,80 TL olarak belirlenmiştir ve bu rakam İstanbul'da 2018 yılı Ağustos ayındaki su birim fiyatı ile aynıdır."

"Geçtiğimiz yıllarda uygulaması iptal edilen, 'Konut 3 Tarifesi'nin de yeniden yürürlüğe girmesi İSKİ tarafından öngörülmektedir. Böylece 1 ayda 21 metreküpten (ton) fazla su tüketenlerin su birim fiyatları farklı olacaktır. Bu sayede çok tüketenden çok, az tüketenden az ücret alınacak ve bilinçli su tüketimi (su tasarrufu) teşvik edilmiş olacaktır. Dünyanın en başarılı su idarelerinden birisi ve hiçbir kâr amacı olmayan bir kamu kurumu olan İSKİ, 2020 yılı su birim fiyatları, görüleceği üzere geçtiğimiz yılın su birim fiyatlarını dahi geçmemektedir. Hal böyle iken İstanbul'da kapılara broşür dağıtarak ya da sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yaparak İstanbullar tedirgin edilmektedir."