Tahran ve Moskova’dan şok kimyasal iddiası

Tahran ve Moskova’dan şok kimyasal iddiası
Tahran ve Moskova’dan şok kimyasal iddiası

Suriye’deki katliamın arkasında Şam’ın olamayacağını belirten İran Dışişleri Bakanı, isyancıları suçlarken, Rusya &#

Suriye’deki katliamın arkasında Şam’ın olamayacağını belirten İran Dışişleri Bakanı, isyancıları suçlarken, Rusya “Olay Esad’ı zorda bırakmak için planlanmış provokasyon” dedi

 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in, Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye’de kimyasal silah kullanılarak yapılan katliamın arkasında Şam yönetiminin olamayacağını söylediği belirtildi. Kimyasal silah kullanımını kesin bir dille kınadıklarını ifade eden İranlı bakan, “Bu konu doğruysa, hiçbir cinayetten kaçınmayan terörist gruplar yapmıştır” dedi. Şam yönetimine yapılan suçlamaları yersiz bulan Zarif, şöyle devam etti: “BM denetçileri Suriye’deyken ve Şam teröristleri geri püskürtmüşken hükümet nasıl böyle bir eyleme başvurabilir. Bu eylem, çıkarlarını Suriye sorununu uluslararası boyuta taşımakta ve krizin tırmanmasında gören teröristlerce yapıldı.”  Rusya ise olayın Esad’ı zor duruma düşürmek için planlanmış bir provokasyon gibi göründüğünü açıkladı.

 


Uzmanların yorumu

Lübnan merkezli El Hadath News sitesine göre uzmanlar, Guta’da kimyasal silah kullanmanın imkansız olduğunu şöyle savundu: l Kimyasal silahlar, meskun bölgelerin yakınlarında kullanılamaz, hava akımı yüzünden 10 kilometre mesafedeki her yeri etkiler. Ordu, Şam’ın göbeğinde askeri lojmanların bulunduğu Meze’ye 5 kilometre mesafedeki Madamiye’ye nasıl kimyasal silah kullanabilir? l Kimyasal silah kullanılan bir bölgeye en az 12 ila 36 saat, en fazla ise 4 ila 7 gün girilemez. Bölgeye özel koruyucu elbiselerle girilebilir. Haberciler, saldırı iddiasından birkaç saat sonra kimyasal silah yaralısı sivillerin görüntülerini nasıl çekebildi? l BM kimyasal silah denetçilerinin Şam’da bulunduğu bir sırada ordusunun Şam’ın hemen yanıbaşında kimyasal silah kullanması akılcı mıdır?