Ölümlü kazalarda AB’yi 7’ye katladık

Ölümlü kazalarda AB’yi 7’ye katladık
DİSK’in raporuna göre AB üyesi 27 ülke için ortalama ölümlü iş cinayeti oranı istihdam edilen 100 bin kişi başına 2,1 iken, Türkiye’de bu oran 14,3. Yani yaklaşık 7 kat fazla

Ölümlü kazalarda AB’yi 7’ye katladık

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR); TÜİK, SGK, ILO ve Eurostat verilerinin kullanarak hazırladığı raporda, iş kazalarının yüzde 90’ının kayıtdışı olduğu belirtildi. DİSK-AR, Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerini ve işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yaşanan sorunları ortaya koyan bir rapor hazırladı.

SGK kayıtlarında yok
Türkiye ILO tarafından sağlanan veri tabanında 2011 yılı için madenlerde ölümlü iş kazası sıklığı oranında verisi olan ülkeler arasında birinci sırada. Türkiye’yi Arjantin takip etmekte. Ancak Arjantin verisinde taş toprak sektörü de verilere dahil ediliyor. Aynı zamanda Arjantin için meslek hastalıkları da veri kapsamında değerlendiriliyor. Rapora göre, her on iş kazasından yalnızca bir tanesi SGK kayıtlarına yansıyor.
TÜİK verilerine göre iş kazalarının sayısı SGK verilerinin yaklaşık 9,5 katı. Aynı veriye göre her 100 kayıtlı iş kazasının yaklaşık 1’i ölümlü olarak gerçekleşiyor. Söz konusu oran TÜİK verilerine yansıtıldığında 2002 yılı için iş cinayetinde kaybettiklerimizin olası sayısı 7 bine kadar ulaşıyor.
2002-2005 yıllarında ortalama kayıtlı iş cinayeti sayısı 898 iken 2006-2012 yıllarında bu sayı 3’te 1 oranında artarak bin 223’e ulaştı. Her üç kayıtlı iş cinayetine bir yenisi eklenmiş durumda. Raporda, AK Parti hükümetleri döneminde resmi rakamlarla 11 bin 282 kişi iş kazalarında hayatını kaybettiği belirtiliyor ancak kayıt dışı iş kazalarının oranları dikkate alındığında ölenlerin sayısının on binlerle anılacağı ifade ediliyor.