İSO Başkanı Bahçıvan: Asıl sınav yılın ikinci yarısında

İSO Başkanı Bahçıvan: Asıl sınav yılın ikinci yarısında
Meclis toplantısının açılışında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, 2024’ün ilk aylarında, asgari ücret zammı ve vergi ayarlamalarının etkisiyle aylık enflasyonun seyrinde yeniden bir bozulma görüleceğini ifade etti. Bahçıvan, enflasyon yıl ortalarına doğru yüzde 70’lerle zirve yapacak. Yani asıl sınavın yılın ikinci yarısında başlayacağı açık’’ dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin 2024 yılı ilk olağan toplantısı ‘Nitelikli, Sürdürülebilir, Rekabet Gücü Yüksek Yeni Nesil Bir Sanayi İçin Yatırım ve Üretimin İhtiyaç Duyduğu Finans Politikalarının Önemi’ ana gündemi ile düzenlendi. Türkiye ve dünya ekonomisine yönelik bir sunum gerçekleştirdiği toplantının açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı.

whatsapp-image-2024-01-31-at-18-35-02.jpegFİNANSAL İSTİKRAR ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Bahçıvan, “Küresel ekonomide zorlu rekabet koşulları sanayicileri zora sokuyor. Ülkemizde ise ekonomide yeni dengelenme çabaları, enflasyonla mücadele, dış pazarlarımızdaki daralma, kur-ihracat ilişkisi ve ihracatımızın kompozisyonuyla ilgili konular öne çıkıyor. İşte bu noktada önemle vurgulamak isterim ki, bizim için her zaman, her yerde savunduğumuz gibi en öncelikli husus finansal istikrardır’’ dedi.

ENFLASYONDA YENİ ZİRVE

Türkiye ekonomisine bakıldığında düşük küresel büyüme, zayıf dış talep koşulları ve para politikasında yaşanan sıkılaşmaya bağlı olarak Türkiye’de ivme kaybının gözle görünür hale geldiğini dile getiren Bahçıvan, “2024 yılının ilk aylarında, asgari ücret zammı ve vergi ayarlamalarının etkisiyle aylık enflasyonun seyrinde yeniden bir bozulma göreceğiz ve muhtemelen yıllık enflasyon yıl ortalarına doğru yüzde 70’ler düzeyinde yeni bir zirve yapacak. Yani asıl sınavın yılın ikinci yarısında başlayacağı açık’’ dedi.

YABANCI YATIRIMCININ AYAK SESLERİ YENİDEN YÜKSELİYOR

Dış finansman tarafında ekonomi politikalarındaki değişimin ilk meyvelerinin görülmeye başladığını söyleyen Bahçıvan, özellikle bankaların uluslararası piyasalarda yeniden borçlanmaya başlaması güven ortamında iyileşme sinyali vermesi açısından olumlu bulduklarını söyledi.

Bahçıvan, konuşmasında şunları söyledi: ‘Tahvil piyasamızda da yabancı yatırımcının ayak sesleri yeniden yükseliyor. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, kırılganlıklarımızın azalması, CDS’lerde düşüşün sürmesi ve kredi notlarımıza yönelik olası artışlarla, ülkemizin uluslararası piyasalardan hak ettiği yatırımı çeker hale geleceğine inanıyorum. Her ne kadar 2023’ü OVP’de öngörülenden düşük bir bütçe açığı ile kapatmış olsak da Aralık bütçe rakamları önümüzdeki süreç için önemli bir uyarı niteliği taşıyor’’

HEPİMİZ SABIR VE STRES TESTİNDEN GEÇİYORUZ

Bahçıvan, yeni ekonomi anlayışının başlamasından bu yana bu konudaki güven ve sabır vurgularını her platformda dile getirdiklerini ve bugün de sürdürdüklerini ifade etti.

Sanayiciler olarak aslında bir anlamda sabır ve stres testinden geçtiklerini ifade eden Bahçıvan, ‘Bugün maliyetleri artıran faktörlerin, dünya pazarlarında birçok sektörümüzün rekabet gücünü, ihracat potansiyelini zayıflattığını görüyoruz. Nitekim öncü ihracatçı sektörlerimizden ana metal, tekstil ürünleri ve giyim eşyalarında belirgin düşüşler dikkat çekiyor’ ifadesini kullandı.