Cari açıktaki büyüme yabancıları da ürküttü

Cari açıktaki büyüme yabancıları da ürküttü
Cari açıktaki büyüme yabancıları da ürküttü

ABD ve İngiltere’nin ünlü ekonomi gazeteleri Wall Street Journal ve Financıal Times Türkiye’nin cari açığının iktis

ABD ve İngiltere’nin ünlü ekonomi gazeteleri Wall Street Journal ve  Financıal Times Türkiye’nin cari açığının iktisatçıların beklentisinden daha kötü olduğuna dikkat çekti..
 Financial Times gazetesi, “Türkiye’nin cari işlemleri açığı, iktisatçıların beklentilerinden kötü” yorumunu yaptı.
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Ağustos ayında 2.43 milyar dolar olan Türkiye’nin cari açığının Eylül ayında 3.28 milyar dolara genişlediğine işaret ederek “Eylül 2012’de kaydedilen açıktan da yüksek” dedikten sonra şöyle devam etti:  “Hanehalkı talebi toparlanıp altına olan talep güçlenirken lira değer kaybederek mal açığını artırdı. Merkez Bankası ise, euro bölgesinde devam eden sorunların doğrudan yabancı yatırımda bir düşüşe yol açtığını söyledi.”

 


Yumuşak karnı
Wall Street Journal gazetesi, Türk ekonomisinin “yumuşak karnı” olarak nitelediği cari işlemler açığının Suriyeli mültecilerin varlığının oluşturduğu baskının altında bulunduğunu öne sürdü.  ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Merkez Bankası verilerinde iki yılı aşkın bir süre “turist” olarak değerlendirilen Suriyeli mültecilerin yeni gerçekleştirilen bir yöntem değişikliği ile artık “Antalya’daki Alman turistleri gibi görülmediğini belirterek ” 7Değişikliğin etkisinin net bir biçimde cari işlemleri rakamlarında görülmesi sürpriz değil “ dedi.

 


Suriye ve turizm
Ödemeler dengesine ilişkin son verilerine göre Eylül cari açığının beklentilerin iyice üzerindeki bir artış göstererek 3.28 milyar doları bulduğuna dikkat çeken gazete, ekonomistlerin, beklenenden yüksek açığın, net turizm gelirlerinde önceki yılın eş dönemine göre meydana gelen yüzde 7’lik düşüşe bağladıklarını belirterek ” Suriye etkisi “ne işaret etti.
ABD’li gazete, dokuz aylık cari açığının yüzde 28 artarak 49 milyar dolara ulaştığına da dikkat çektiği haberinde turizm gelirlerinde yapılan revizyona rağmen turizm sektörünün iyi bir performans göstermeyi sürdürdüğünü belirtirken de Gezi protestolarının turizm sektörünü vuracağı öngörülerini anımsattı. WSJ, ” Suriyelileri artık turist olarak sınıflandırmama yönündeki adım, Türkiye’nin Suriye politikasının, radikal İslamcıların Türk topraklarına yakın bölgelerde zemin kazandıkları korkuları arasında halk tarafından giderek daha az desteklendiği bir döneme rastlıyor “ değerlendirmesinde de bulundu.
Buna karşın, gazete, ” Bazı iktisatçılar da, hükümetin verileri değiştirerek zor olsa da doğrusunu yaptığını söyledi ancak mültecilerin büyümeye de katkıda bulunduklarını vurguladı “ diye yazdı.