İşsizlikte büyük tehike gelecek aylarda

İşsizlikte büyük tehike gelecek aylarda
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre işsizlikte yeni bir rekor geldi. Ekonomist İbrahim Kahveci işsizlikte asıl büyük tehlikenin önümüzdeki aylarda gerçekleşebileceğini yazdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün Ocak ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik yüzde 3.9 gibi büyük bir  oranda yükselerek yüzde 14.7 ulaştı.  2009 yılında yine TÜİK tarafından açıklanan 14.8 lik rekor işsizlik oranından sonra son 10 yılın en yüksek işsizlik seviyesi görülmüş oldu.

Rakamsal olarak geçen yılın ocak ayına göre işsiz vatandaş sayısı 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 kişiye ulaştı.  Genç işsiz sayısında ise yeni bir rekor geldi. 15 ile 24 yaş arası işsiz nüfus yüzde 6.8 artışla yüzde 26.7’ye ulaşarak rekor kırdı.

TÜİK’in açıkladığı verileri Karar Gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci köşesinde yorumladı. Kahveci “krizin hemen başında işsizlik rekoru” başlıklı yazısında “Ekonomik kriz daha ilk aşamasında olmasına rağmen işsizlik rekor kırdı. 2019 Ocak itibari ile 4 milyon 668 bin kişiye ulaşan işsiz sayısı ile yüzde 14.7’ye çıkan işsizlik oranı rekor seviyeye ulaştı. 2001 krizinde dahi yüzde 13’ün altında kalan ve 2008-09 döneminde sadece bir kez yüzde 14.8’i gören işsizlik oranı bu sefer krizin henüz başında yakalanmış oldu.” dedi.

Kahveci işsizlik verilerini ve ekonomiye yansımalarını kaleme aldığı yazısında nüfusa göre işsizliğin rekor seviyede olduğunu belirterek 2009 yılında yaşanan işsizlikten daha kötü durumda olduğumuzu yazdı. Kahveci ayrıca asıl işsizlik tehlikesinin önümüzdeki aylarda ortaya çıkabileceğini şu sözlerle anlattı

İŞSİZLİKTE BEKLEYEN TEHLİKE

Türkiye 1994 krizinde yüzde 9,1 işsizlik yaşamış ve 90’lı yıllar nerede ise tamamen tek hane işsizlik oranı ile geçmiştir.

Yine kendi krizimiz olan 2001’de ise yüzde 8,9 işsizlik oranı gelmiş ama asıl işsizlik sonraki yıl olan 2002’de yüzde 10,8 ile yaşanmıştır. Çünkü işsizlik oranları krizlerin sonraki aşamalarında giderek daha çok artmaktadır. Hem işini kaybedenler hem de yeni işgücü piyasasına gelenler işsizlik oranının artmasına yol açmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında son krizde mevcut istihdam azalışının kasım ayı itibari ile başladığını görmekteyiz. Ekim ayında mevsim etkileri hariç çalışan sayısı 28 milyon 775 bin kişi iken, kasım ayında bu sayı 28 milyon 538 bine düşüyor.

Son bir yılda mevsim etkileri haricinde 921 bin kişi işini kaybederken, bu sayının 761 bin kişisi işini son 3 ayda kaybetmiştir.

İşte bu açıdan hesaplandığında asıl işsizlik tehlikesinin önümüzdeki aylarda bizi beklediğini görebiliriz.

Nitekim İş-Kur kayıtları bile son bir yılda sadece kayıtlı olan işsiz sayısının bile 1,5 milyon kişiden daha çok arttığını göstermektedir. Bu veriler henüz TÜİK kayıtlarında tam olarak karşılık bulmamıştır. O nedenle önümüzdeki dönemde hem işsiz sayısının hem de işsizlik oranının çok hızlı artması beklenmektedir.

Burada tek bir alternatif görülmektedir: O da İşsizlik fonu üzerinden işverenlere bedava sayılabilecek ek istihdam kolaylığının sağlayacağı geçici iyileşmelerdir.

İlgili Haberler