İstanbul'da coşkulu Cumhuriyet kutlaması

İstanbul'da coşkulu Cumhuriyet kutlaması
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İstanbul'da iki güne yayılan etkinliklerle kutlandı. Sultanahmet Meydanı'ndaki konsere eşi ile katılan İBB Başkanı İmamoğlu, Valiliğin düzenlediği törenlerde yaptığı açıklamada "Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Demokrasi" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na, İBB üst yönetimi ve personeliyle birlikte, Odakule'den yürüyerek ulaştı.

Vatandaşlar, yol boyunca yoğun ilgi gösterdikleri İmamoğlu ile fotoğraf çektirebilmek için birbirleriyle yarıştı. İmamoğlu, resmi törenin yapılacağı alana, arkasındaki kalabalığın korteje dönüşmesi nedeniyle zorlukla ulaştı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1'nci Ordu Komutanı Musa Avsever ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki resmi törende bir araya geldi.

Tören; Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler için saygı duruşunda bulunulması, ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra sırasıyla Yerlikaya, Avsever ve İmamoğlu, tören mangası eşliğinde Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak, saydı duruşunda bulundu. Çelenklerin konulmasının ardından resmi tören sona erdi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu da resmi törenin ardından, parti yöneticileriyle birlikte Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

SULTANAHMET'TE KONSER

İstanbul, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'mın coşkusunu Sultanahmet Meydanı'nda yaşadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan konser alanını akşam saatlerinden itibaren doldurmaya başlayan binlerce vatandaş, ellerindeki Türk bayraklarıyla görsel şölen yaşattı.

Konser alanına giremeyen vatandaşlar da sahneye yakın yerleri doldurarak bayram coşkusuna ortak oldu. Coşku, Şevval Sam konseriyle doruğa çıktı. Vatandaşlar, Türkiye'nin her bölgesinden söylediği türkülerle meydanı coşturan Sam'a hep bir ağızdan eşlik etti. Sam, konserini, “Bir kadın olarak sahneye çıkıp şarkı söyleyebiliyorsam bunu Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyum. Ekrem Başkan, zor bir yolculuğa çıktı. Hepimiz elimizi taşın altına sokup, ona yardımcı olmalıyız” sözleri ve İzmir Marşı'yla tamamladı.

Sam'ın ardından sahneye çıkan Şehir Tiyatroları sanatçıları Cumhuriyet Oratoryosu'nu sahneledi. Nazım Hikmet'in Kurtuluş Savaşı Destanı şiirinin ve Halide Edip Adıvar'ın 23 Mayıs 1919'da Sultanahmet Meydanı Mitingi'nde yaptığı konuşmanın da oyunlaştırıldığı oratoryo vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Ardından sahneye, vatandaşların alkışları eşliğinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu davet edildi. Şıklıklarıyla dikkat İmamoğlu çifti, kendilerine sevgi gösterilerinde bulunan vatandaşları el ele selamladı. İmamoğlu, meydanı dolduran on binlerce vatandaşa, “Sultanahmet meydanını özgürlük ve bağımsızlık aşkıyla dolduran. Neşesi, enerjisi ve coşkusuyla içimize umut veren. Geceyi ve geleceği aydınlatan, her yaştan gençler. Cumhuriyet sevdalıları. Dünyanın en önemli kentinin dört bir yanından gelerek bu alanı dolduran sevgili İstanbullular… Hepiniz hoş geldiniz” sözleriyle seslendi. 

İmamoğlu çifti, coşkuyla karşılanan konuşmanın ardından vatandaşların alkışları ve “Ekrem Başkan” tezahüratı altında sahneden ayrıldı. Sahne arkasında sıralarını bekleyen sanatçılarla selamlaşan çift, konuşma öncesinde Şevval Sam ve Fahir Atakoğlu'na yaptığı kulis ziyaretinin aynısını Athena Grubu'nun ikiz kardeşleri Gökhan ve Hakan Özoğuz'a da yaptı. İmamoğlu, Özoğuz kardeşlerin, “Nasılsınız” sorusuna, “Çok iyiyiz. 10 numarayız. Her şey çok güzel olacak. Devam edecek olmaya. Ben diyorum ki, ‘Öyle her şey çok güzel oldu' ucuz olur. Öyle yok! Her gün çok güzel olacak. Daha başlangıç” yanıtını verdi. Sözü alan Gökhan Özoğuz da İmamoğlu'na, “Ama çok güzel bir noktada, çok güzel bir ilerleyiş var. Hepimiz, hislerimizle beraber sizinle beraberiz” karşılığını verdi. Tekrar söz alan İmamoğlu, sahneden gördüklerini, “Müthiş bir enerji var, söyleyeyim. Çocuklar bile böyle (Dikkatle dinlediklerini yüz ifadesiyle gösteriyor). Görsen var ya; müthiş. İyi ki varsınız. Müthiş güç katıyorsunuz ve insanlara enerji veriyorsunuz. Lütfen devam…” sözleriyle dile getirdi.

"YAŞASIN CUMHURİYET, YAŞASIN DEMOKRASİ"

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, İstanbul Valiliği'nde düzenlenen törene katıldı. Tören sonrası gazetecilere konuşan İmamoğlu, ”Nice yüzyıllarda inşallah bayramımızı hep birlikte kutlarız. Bizim en büyük milli bayramımız. Milletimizin birliği ve dirliği için çok özel bir simge.  Biz, bu sene özellikle diyoruz ki, ‘Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Demokrasi’. İkisi bir arada çok güzel” dedi.

Törende, bando takımı eşliğinde kara, hava ve deniz kuvvetlerinin askerleri, jandarma ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polisler, il genelindeki okulların öğrencileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta, İtfaiye, Bando Takımı ve İzcilik Teşkilatı ile muharip gaziler, resmigeçit yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Birliği de mehter marşları eşliğinde yürüdü.

Tören sırasında vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşan İmamoğlu,  “Büyük başkan buraya!” sloganları ile kendisini çağıran vatandaşların yanına giderek fotoğraf çektirdi.

İlgili Haberler