İşte bel ağrısı nedenleri

İşte bel ağrısı nedenleri
Her iki bacakta uzunluk farkı, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı kullanmak, uzun süre ayakta kalmak, gebelik ve aşırı kilo bel ağrılarının bilinen nedenleri. Peki başka nedenleri var mı, o rahatsızlıkta pratik olarak neler yapılır? İşte yanıtları…

Uzun yol sürücüleri, masa başı çalışanları, titreşimli toprak burgu makinesi kullananlar ve aşırı yük kaldırma gibi işlere sahip olanlar da bel ağrısı problemi ile sıklıkla karşılaşabilir.

Omurgaya sıçrayan kanser, kireçlenme, kemik erimesi, brusella ve tüberküloz gibi hastalıklar ile karaciğer, böbrek ve mide gibi organlardaki hastalıklar da bel ağrısına neden olabilir.

Bunlara ek olarak doğumsal anomaliler, omurga kırıkları, bel fıtığı, bel zorlanmaları ve duruş bozuklukları ve başarısız bel ameliyatları sonrasında da yaygın olarak bel ağrısı gözlenir.

Bu ağrının en sık rastlanan nedenlerinden biri de stres nedeniyle kasılan bel kaslarıdır. Fiziksel aktivite yetersizliği ve hareketsiz yaşam da bel bölgesinde bulunan kas ve eklemlerin esnekliklerinin kaybolmasına ve bel ağrılarına neden olur.

Aşırı sert ya da aşırı yumuşak yataklar bel boşluğu yaratır ve bel ağrıları meydana gelir.

Ayrıca kaza, düşme ve zorlama nedeniyle gelişen bel kayması da sinirleri üzerinde gerilme ya da baskı yaparak bel ağrılarına neden olabilir.

Bel ağrısı nasıl tedavi edilmeli?

Bazen bel ağrıları ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Bel ağrısının kaynağının ortaya çıkarılabilmesi için öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne gidilmelidir.

Bel ağrısı doktorları gerekli gördüğü takdirde röntgen, manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler kullanarak sorunun kaynağını araştırır.

Bel ağrısı tedavisi, ağrının şiddetine, kişinin yaşına ve altta herhangi bir hastalık yatıp yatmadığına göre belirlenir.

Bel ağrısı nasıl geçer?

Eğer sorun bel fıtığı, dar kanal hastalıkları ya da bel kayması gibi hastalıklar ise ameliyat gerekebilir.

Bel fıtığı ameliyatları endoskopik, mikrodiskektomi ve açık diskektomi olmak üzere üç eşittir.

Akut bel ağrılarında kas gevşetici ilaçlar ve basit ağrı kesiciler kullanılabilir.

Bunlara ek olarak ağrı bantları, bel egzersizleri, masaj ve lokal enjeksiyonlar da bel ağrının geçmesinde etkili yöntemlerdir.

Bel ağrısı olanlar nasıl yatmalı?

Bel ağrısı olanların yastıkları çok yüksek olmamalıdır. Bacaklarının altına ya da dizlerinin arasına ince bir yastık koyabilir.

Bel ağrısının hamilelikle ilgisi

Gebelik döneminde alınan kilolar nedeniyle vücudun ağırlık merkezi değişir ve omurgaya baskı artar.

Bu nedenle bu dönemde kilo alımına dikkat edilmesi ve önerilenden fazla kilo alınmaması önemlidir.

Hamilelikte yaşanan bel ağrılarını önlemek için bu süreçte pilates, yüzme ve yürüyüş gibi egzersizlerle bel kasları güçlendirilebilir.

Ayrıca bu dönemde alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmeli ve bele destek sağlamak amacıyla otururken ya da yatarken bel bölgesi yastıkla desteklenmelidir.

Gebeler bel ağrısı için doktor kontrolünde ağrıyı azaltmak amacıyla jeller kullanabilir.

Geçmeyen ve aşırı derecede rahatsız eden bel ağrılarında mutlaka fizik tedavi uzmanına gidilmeli ve gerekli görülen tedavi uygulanmalıdır.

Eğer bel ağrısına karında sertleşme ve baskı hissi eşlik ediyorsa vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmesinde fayda vardır.