Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi

Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi
Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi

Uzmanlara göre, resmen açıklanmadıkça olası bir denemenin doğrulanması neredeyse imkansız.

Uzmanlar, Kuzey Kore tarafından yapılacak olası bir nükleer denemenin doğrulanmasının, Pyongyang tarafından resmen açıklanmadıkça, neredeyse imkansız olduğunu düşünüyor.


Uzmanlar, Kuzey Kore'de nükleer deneme yapıldığının sismik sarsıntılar ve havadaki radyasyon oranından tespit edilebileceğini, ancak istenirse bu emarelerin de Kuzey Kore tarafından "maskelenebileceğini" belirtti. Nükleer bir denemenin doğrulanmasının, ancak yapılacak resmi bir açıklamayla mümkün olacağını kaydeden uzmanlar, Kuzey Kore'nin 2006 ve 2009 yıllarında yerin altında yaptığı nükleer denemelerden de resmi açıklamalar sayesinde emin olunabildiğini hatırlattı.


ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'ne bağlı bir araştırma enstitüsü, geçen hafta, Kuzey Kore'ye ait son uydu görüntülerinin, ülkede nükleer deneme hazırlığı içinde olunduğunu gösterdiğini bildirmişti. Kuzey Kore Milli Savunma Komisyonu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin geçen yıl Aralık ayındaki füze denemesine yönelik kınama kararına karşı çıkmış, "Kore halkının can düşmanı" ABD'ye yönelik savunma tedbirleri çerçevesinde, uydu ve füze fırlatmaya devam edileceğini ve "yüksek seviyede" bir nükleer denemede bulunulacağını bildirmişti.