İsyan eden Esnafın borç ölçüsü değişti ‘2 santimdi şimdi 15 santim oldu’

İsyan eden Esnafın borç ölçüsü değişti ‘2 santimdi şimdi 15 santim oldu’
CHP Esnaf Masası heyetinden CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç ile Antalya Milletvekili Aydın Özer’in Erzincan’da ziyaret ettiği traktör ustası borç defterini göstererek; “15 senedir yükseliyor. 2 santim oldu 4 santim, 4 santim oldu 15 santim. Öyle devam ediyor yani. İçinde bütün köylerden arkadaşlar var. Son bir senedir veresiye daha fazla. Eskiden de çoktu da gittikçe çoğalıyor ve bu büyük bir sorun” dedi.

ANKA''nın haberine göre; CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç ile Antalya Milletvekili Aydın Özer, Erzincan Sanayi Sitesi’nde traktör tamircisini ziyaret etti.

Kılınç’ın, “CHP’nin 14 milletvekili bugün Erzincan’da esnafımızı dinlemeye geldi, siz de Erzincan’da Yeni Sanayi’de esnafsınız. Ne satıyorsunuz?” sorusuna esnaf yanıtı; “Ben tarım aletleri ve yanında traktör malzemesi satıyorum. Çiftçiye hitap edebilecek şekilde. Traktör malzemesi var” oldu. CHP’li milletvekilleri ile esnaf arasında şu diyaloglar yaşandı:

Kılınç: “Şimdi bazı traktör tamircilerine uğradık, genellikle traktör gelmiş, kalmış, yedek parça çok pahalı olduğu için alamamış. Siz yedek parçayı çok pahalıya satıyormuşsunuz, onlar da alamıyormuş.”

Esnaf: “Evet doğru, şimdi bizim elimizde olan nedenlerden bir şey olsa biz zaten elimizden geldiğince çiftçiye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama, alışlar şu son 15 sene devamlı bir artış var, 5 sene falan bir rötar yaptı. Sonra yeniden devamlı bir artma var. Çiftçi geliyor buraya, traktör malzemesi lazım. 1 liralık malzeme oldu, 2 lira. 2 lira oldu 4 lira. Şimdi çıktıları, girdilerden fazla olduğu için bizden alacakları malzemenin parasını ödeyemiyorlar. Tarım artık bitmiş durumda. Uzatmaları oynuyoruz şu an. Bu da benim veresiye defterim. Genelde arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz ama işin adı ticaret diye düşünüyoruz ama ticaret değil. İnsanlara da yardımcı olalım diye kendi bünyemizden yardımcı olmak maksadıyla yaptığımız bir şey. Şöyle söyleyeyim 15 senedir yükseliyor. 2 santim oldu 4 santim, 4 santim oldu 15 santim. Öyle devam ediyor yani. İçinde bütün köylerden arkadaşlar var. Son bir senedir veresiye daha fazla. Eskiden de çoktu da gittikçe çoğalıyor ve bu büyük bir sorun.”

Kılınç: “Taksitle yedek parça veriyorsun, parasını ödenmediğini söylüyorsun, sonra ne oluyor”

Esnaf: “Ben kendimden ödemek zorundayım, buranın cirosu diyelim yıllık 1 milyonsa, veresiye defterinde en az 1 buçuk milyon lira veresiye var. Yani çok aştı bizi, yani elimizden gelen başka bir şey kalmadı.”

Kılınç: “Peki nasıl çözülecek bu sorunlar?”

Esnaf: “Yani siz geldiniz, siz geleceksiniz diye bekliyoruz. Beklentimiz o yönde. Çiftçi kazanırsa bizde tabi ona göre kazancımız olacak. Yani sadece kazanç değil aslında, topyekûn insanlar için olması gereken şu: sadece çiftçi anlamında demiyorum, memurundan tutun işçisine her kesimde insanların sıkıntısı var. Yani bu özellikle siz geldiniz diye değil, insanların akşama kadar konuştuğu bir şey bu. Dolayısıyla, bekliyoruz. Beklentimiz büyük. İyiye gitmiyor.”

Kılınç: “Cumhuriyet Halk Partisi’nin esnaflarla ve çiftçilerle ilgili açıkladığı programlar oluyor. Bunlar size ulaşabiliyor mu? Bunları size ulaştırabiliyor muyuz?”

Esnaf: “Şöyle ki, ulaşmıyor aslında ama şu son bir buçuk ay önce falan herhalde bir haberim oldu, bir de şimdi. Duyuyorum, geçen sefer gelinmedi ama çevrede çalışma yaptığınızı duydum, memnun da oldum. Şimdi yine teşekkür ederim. Hatta arkadaşlara geldikleri zaman söyledim. Çünkü biz unutuluyoruz burada, aslında tabana bire bir yardımcı olan, insanların sorunlarını daha çok bilir. Onun için bizimle istişare ederek yardımcı olursa daha iyi olur aslında. Sonuçta, örnek veriyorum veresiye defterinde her köyden olan kişiler var burada.”

Kılınç: “Onun içinde çözümün en iyi ne olduğunu siz bilirsiniz”

Esnaf: “Tam bilelim değil de yardımcı olalım. Benim ikinci dükkân var işte, oradaki malzemenin kadar burada veresiye var. Gerçek söylüyorum. Şu veresiye ile aslında bir dükkân daha açılır ama yani insanlara yardım etmek bazında alışveriş yapan arkadaşlar da var.”