İYİ Parti asgari ücret için hareket geçti

İYİ Parti asgari ücret için hareket geçti
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, asgari ücretten vergi ve harç kesintilerinin kaldırılması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi sundu.

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, asgari ücretli vatandaşların sorunlarını TBMM Başkanlığı'na taşıdı. 

Dünyada asgari ücretle çalışan sayısının en fazla olduğu ülkelerden birinin yüzde 52.6 oranla Türkiye olduğuna dikkat çeken Ok, bu oranın ABD'de yüzde 1.5, İngiltere'de 1.9 olduğunu söyledi. 

İsmail Ok, enflasyondaki yükseliş sebebiyle asgari ücretle geçinmenin imkansız bir hal aldığını ifade etti.

TBMM Başkanlığı'na asgari ücretteki vergi ve harç kesintilerinin kaldırılması için kanun teklifi sunan İYİ Partili Ok, şu ifadeleri kullandı:

Asgari ücret işçilere ödenmek zorunda olunan en düşük ücrettir. İşçilere çalışmaları karşılığında ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. temel gereksinimleri günün üzerinden en az düzeyde karşılanmasına yetecek kadar ücrettir.

Asgari ücretle, gelişmemiş ülkelerde düşük ücretli emek kitlesinin korunması amaçlanmıştır. Anayasanın 55. maddesinde ücrette adalet sağlanması başlığında yer alan tanımlamada “ücret emeğin karşılığıdır ”denmektedir. Bu bağlamda Devlet çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli ücret elde etmeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

ALIM GÜCÜ BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALDI

İşçilerin en önemli hatta bazen tek gelir kaynağı olan asgari ücret, adından da anlaşılacağı üzere, işveren tarafından işçilere emeklerinin karşılığı olarak ödenmesi gereken ücretin en alt sınırını oluşturmaktadır. Türkiye’de asgari ücret konusu, bu ücret seviyesinden çalışmak zorunda kalan işçi sayısının fazlalığı nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Tespit edilen asgari ücretin işçiye asgari bir yaşam standardı sağlamaktan çok uzak kaldığı ülkemizde, asgari ücret amacına ulaşamamakta ve her dönem birçok eleştiriyi beraberinde getirmektedir.

Bu nedenle bu ülkede asgari ücretten çalışanların sayısı oldukça fazladır. Türkiye’de, toplam çalışanlar içinde asgari ücretten çalışanların oranı belirgin şekilde yüksektir. Bu oran, ABD’de % 1,5; İngiltere’de % 1,9; Fransa’da % 14, Litvanya’da % 15,4 iken; Türkiye’de % 52,6’dır.

Aylık bazda son 15 yılın, yıllık bazda ise son 17 yılın zirvesine çıkan enflasyon rakamları vatandaşlara hayat pahalılığı olarak geri dönmektedir. Başta asgari ücretle çalışan vatandaşların etkilendiği enflasyon rakamlarında ise alım gücü büyük ölçüde azalmıştır.

400 LİRALIK BİR KAYIP SÖZ KONUSU

Asgari ücretle maaş alan bir kişi, aslında son bir yılda yaklaşık 400 liralık bir kayıpla karşı karşıyadır. Yani geçen yıl aldığı 4 maldan birini, bu yıl yaşanan bu enflasyon oranı nedeniyle alamaz hale gelmiştir.

Asgari ücret konusundaki bir diğer sorun asgari ücrete uygulanan yüksek vergi oranlarıdır. Türkiye’de, tespit edilen asgari ücret, brüt ücreti göstermekte oysa işçinin eline geçen tutar kesintiler nedeniyle çok daha düşük olmaktadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen brüt asgari ücretten yapılan kesintiler sonucunda, net asgari ücrete ulaşılmaktadır.

KESİNTİLER KALDIRILMALI

Asgari ücret üzerindeki vergi yükü, bir taraftan düşük gelirlilerin kazançlarını azaltmakta, diğer bir taraftan da işverenlerin maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle asgari ücret üzerinden yapılan kesintiler, gerek işçi gerekse işveren sendikalarının asgari ücretle ilgili en önemli sorunlarından bir tanesini oluşturmaktadır.

Bu nedenle hazırlanmış olan kanun teklifimiz gelir adaletsizliğini ortadan kaldırarak, asgari ücretten her türlü vergi, resim ve harcın kaldırılmasını hedeflemektedir.

İŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 25/5/2003 tarihli ve 48 57 sayılı İş Kanununun 38 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki madde eklenmiştir.

‘’Komisyon tarafından belirlenen bu ücret her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.’’

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

1-20181119160101.jpg

İlgili Haberler