İYİ Parti Bergama İlçe Teşkilatı'ndan 'millet bahçesi' açıklaması

İYİ Parti Bergama İlçe Teşkilatı'ndan 'millet bahçesi' açıklaması
İYİ Parti Bergama İlçe Teşkilatı, Bergama'nın AKP'li belediye yönetimi tarafından yapılması planlanan millet bahçesi projesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

İzmİr / Dinçer Işıktas

İYİ Parti Bergama İlçe Teşkilatı, Bergama''nın AKP''li belediye yönetimi tarafından yapılması planlanan millet bahçesi projesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

İYİ Parti İlçe binasında yapılan açıklamaya CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz da katıldı.

İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi tarafından yapılan açıklamada; "Bergama Belediyesi Yönetimi’nin bu projeye Çamlıpark’ı, Halk Eğitim Merkezi karşısındaki Petek İş Yerlerini ve Fuat Olugan Parkı’nı tek ve ayrıştırılamaz bir proje gibi hayata geçirmeye çalışması projenin müzakere edilebilirliğini engellemektedir. Projelerin ayrı ayrı ele alınması projelerin takip edilebilirliğini ve başarı oranını arttıracaktır. Tüm projelerin tek bir proje olarak değerlendirilmesi kentin merkezini büyük bir şantiye alanına dönüştürecektir. Ayrıca bu haliyle bir projeyi beğenip, diğerine katkı koyma şansımız kasıtlı olarak engellenmektedir.

Kent meydanı olarak tasarlanan merkez yeşil alan her ne kadar tarafımızca olumlu karşılanmış da olsa, Petek İş Yerleri için ''Beş'' kat imar değişikliği öngörülmesi, yanındaki ve karşısındaki tescilli binalar da dikkate alındığında, bu kente yapılan büyük bir haksızlıktır. Bunun yanında Fuat Olugan Parkı için ticari alan yaratılması fikri söz konusu mülkün Düzenleme Ortaklık Payı ile şahısların taşınmazlarından terk sebebiyle edinilmiş olması sebebiyle, bu şekilde taşınmazlarını kaybeden vatandaşlarımız açısından da hak kaybına neden olacaktır. Aynı şekilde söz konusu pasaj, esnaf için ticari kaygı oluşturmuştur" sözlerine yer verdi.

SORULAR YÖNELTİLDİ

"Projenin gerçekleşmesi halinde esas müzakere edilmesi gereken başlıklar tarafımızca şöyle değerlendirilmektedir.

1. İhale Bergama Belediyesi tarafından mı yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mı yapılacaktır?

2. Mevcut esnafın olası ihaleye öncelikle katılım hakkı gözetilecek midir?

3. Mevcut kira bedellerinde artış oranı ne olacaktır?

4. Projelerden elde edilecek gelir Belediyemiz kasasına mı girecektir?

5. Projedeki planlama merkezden başlanarak dükkanların en son tahliye edilmesi gözetilerek yapılacak mıdır?

6. Yoğun salgın koşullarına maruz kalıp ekonomik dar boğazda olan esnafımız bu süreçte ne şekilde korunacaktır? 7. 7. Geçici olarak alternatif yer gösterilecek midir? Projenin uygulama dönemi zamanlama olarak doğru mudur?

7. Civar konutların ve işyerlerinin yoğunluğu göz önüne alındığında otopark sayısının yeterli olup olmadığı yeterince etüt edilmiş midir? Otopark işletmesi kim tarafından yapılacak veya belediyemize bir katkı sağlayacak mıdır?

8. Bergamalının ortak malı olan bu proje yarışma açılarak, halkın onayına sunulmalıdır. Kamusal mekanların tasarım ve düzenlemeleri sadece seçim taahhütü olduğu için üstünkörü ve hızlı kararlarla hayata geçirilmeye çalışılmamalıdır. Tüm Bergamalıların söz sahibi olacağı süreçte ödülü bizzat Bergama verilmiş olan güzel bir eser kazandırılması temel amaç olmalıdır.