İYİ Parti'den TRT'ye tepki

İYİ Parti'den TRT'ye tepki
TBMM'de konuşma gerçekleştiren İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TRT'yi hedef aldı. Partisinin isminin devletin resmi kurumunda kasıtlı olarak yanlış ifade edildiğini söyleyen Yaşar, "Bizim ismimiz 'İP' değil, İYİ Parti" dedi.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nun 8 Kasım Çarşamba günkü gündemi ‘Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü’ydü.

Sayıştay raporlarının incelendiği komisyonda söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Bedri Yaşar'ın açıklamaları dikkat çekti.

SAYENİZDE İLK DEFA DA TRT MİKROFONUYLA TANIŞTIK!

Yaşar, komisyonda aldığı söz esnasında TRT’nin muhalefetin haberlerine kısıtlı sürelerde yer verilmesine tepki göstererek, "Sayenizde ilk defa da TRT mikrofonuyla tanışmış olduk. TRT ne hikmetse bize çok da fazla sıcak bakmıyor" ifadelerini kullandı.

TRT’nin kamu yayıncılığı yapan Anayasal bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Yaşar, "Türkiye Radyo Televizyon Kurumu devlet adına radyo ve televizyonu yayını gerçekleştirmek amacıyla 1 Mayıs 1964'te özel yasayla özerk tüzel bir kişiliğe sahip olarak kuruldu. Anayasa'nın 130'uncu maddesinin 1993'te değiştirilmesiyle özel radyo ve televizyon yayınları serbest bırakılırken TRT'nin özerkliği yeniden tesis edildi. TRT bugün özerkliği ve tarafsızlığı Anayasa'da hükme bağlanan radyo ve televizyon ile tüm medya araçlarının yayın yapan kamu hizmeti yayıncısı olarak hizmet vermektedir.

Gelir kaynağının büyük kısmı elektrik üretiminden alınan pay, cep telefonlarına kadar konan bandrol ücretlerinden oluşmaktadır. Bu gelir kaynakları da yüce Meclis kaynaklarıyla TRT kamu yayımcılığı yapsın diye verilmiştir. Kamu kuruluşu olduğu için de yüce heyetinizin denetimi altındadır.” dedi.

TRT'NİN İMZALADIĞI SÖZLEŞMELERİ NEDEN GÖREMİYORUZ?

“Bu denetim çerçevesinde biz neden TRT'nin imzaladığı sözleşmeleri neden göremiyoruz, bunu hâlâ anlayabilmiş değilim?” diyen Yaşar, RTÜK’e yönelik eleştirilerde bulunarak şu sözleri kaydetti:

“Devletin kozmik odalarına bile girildiği bir dönemde biz TRT'nin şirketlerle yapmış olduğu anlaşmaları ve bağlantıları göremiyorsak burada bir eksiklik var demektir, biz de görevimizi tam yapmıyoruz demektir. Yoksa burada detayını bilmediğimiz konuda oturup ahkâm kesmenin de çok fazla bir faydası yok.”

TRT NASIL BÖYLE BİR YANLIŞ YAPAR?

TRT’nin yaptığı yayınlarda İYİ Parti’nin ismini kısaltarak “İP” şeklinde yazmasına ve bu yanlışın toplumda ciddi bir yanılgıya sebep olduğuna vurgu yapan Bedri Yaşar konuyla ilgili eleştirilerde bulundu.

İYİ Parti’nin kısaltmasının da ‘İYİ Parti” olduğunu ifade eden Yaşar şöyle konuştu:

“İYİ PARTİ'nin özel işareti belli, gök mavi renk üzerinde güneş sembolü ama TRT'nin, Türkçeyi en iyi konuşan, en iyi düzenleyen bir kurum olmasına rağmen böyle bir hata yapmış olmasını ben doğrusu algılayamıyorum.”

Elinde, TRT’nin "Cumhuriyet Halk Partisi ve İP'nin adayı" şeklindeki bir haberinin ekran fotoğrafının çıktısı bulunan ve bunu komisyonda yetkililere gösteren Yaşar; "Cumhuriyet Halk Partisi ve İP'nin adayı" İP diye bir parti mi var Sayın Genel Müdürüm? Bizim tüzüğümüzde diyor ki: İYİ PARTİ'nin kısa adı İYİ PARTİ'dir. Yani siz AKP derken AK mı diyorsunuz veya CHP derken CH mi diyorsunuz? Dolayısıyla partinin logosu belli. Yani Türkçenin en iyi kullanılması lazım gelen bir kurumun böyle bir hata yapmış olmasını ben yadırgıyorum. Ümit ediyorum, bundan sonraki yayınlarında buna dikkat ederler.” sözleriyle, TRT’nin yaptığı yanlışı ifade etti.

İYİ PARTİ'YE 9 DAKİKA 30 SANİYE

17 Nisan ile 6 Mayıs tarihleri arasını kapsayan bir çalışmaya göre İYİ Parti’nin 9 dakika 30 saniye, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 3 saat 4 dakika 28 saniye, AKP ile ilgili yayınların 36 saat, MHP'ye 1 saat 40 dakika 2 saniye zaman ayrıldığını belirten İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Bu partiye oy veren 4 milyon 500 vatandaşımız var. Eğer belli bir oranla gidiyorsanız, yayın yaparken de bunu göz önünde bulundurun. Siz kamu adına yayın yapıyorsunuz, oy verenlerin tamamı da bu ülkenin vatandaşları, onların da partileriyle ilgili her türlü bilgiye sahip olma hak ve hukukları var. Bu zaman dilimine bundan sonra uyulacağını düşünüyorum, düşünmek istiyorum.” dedi.

TRT 200 TANE ARAÇ SATIN ALDI!

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmaya çalışılan tasarruf tedbirlerini gündeme getiren Yaşar, TRT’nin aldığı ifade edilen 200 aracı sordu. Berat Albayrak'ın “kamu kurum ve kuruluşlarındaki araç sayılarını azaltalım” ifadesini gündeme getiren Samsun Milletvekili TRT’nin araç filosuna ait fotoğrafları göstererek şunları söyledi: 

“Fotoğraflar var, diyorlar ki: "TRT 200 tane araç satın aldı." İşte araç parkındaki resimleri de bize gösteriyorlar. Ha, bu doğru mudur değil midir, bunu ben öğrenmek istiyorum. Yani TRT hakikaten 200 tane araç satın aldı mı? Bu hazırlanan kararnameye göre siz bunların biraz dışında değil misiniz?”

İlgili Haberler