İYİ Partili Ahmet Çelik: Gaz, elektrik ve su zammı geri alınacak mı?

İYİ Partili Ahmet Çelik: Gaz, elektrik ve su zammı geri alınacak mı?
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, Bakan Albayrak’ın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde doğal gaz, elektrik ve suya yapılan fahiş zamlarla fırıncının maliyetinin arttığını ve son bir ayda İstanbul’da 50 fırının kapandığını belirtti.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, son zamlarla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Çelik soru önergesinde son altı ayda elektriğe yüzde 80, doğal gaza yüzde 70, suya yüzde 40 oranında zam yapıldığını, doların düşmesine rağmen ürün fiyatlarına yapılan bu zamların ne zaman geri alınacağını sordu.

İstanbul milletvekili Çelik, soru önergesinde şu noktalara dikkat çekti “Son altı ayda elektriğe yüzde 80, doğal gaza yüzde 70, suya yüzde 40 oranında zam gelirken, ekmeğin ana maddesi un fiyatları fahiş oranda artmıştır. Bir çuval un 70 TL’den 140 ile 175 TL’ye yükselmiştir. Artan maliyetleri karşılamakta güçlük çeken fırıncı esnafından İstanbul’da
son bir ay içinde 37 ilçede 50 fırın kapanmıştır. Önümüzdeki günlerde bu rakamın artması kaçınılmazdır. Hükümetin bu konuda herhangi bir adım atmadığı aşikardır. Temel gıda ürünü ekmeğe zam yapılmasının sakıncaları bilinmektedir. Ancak hükümet fırıncı esnafının durumunu durumunu düzeltmek için elektrik, su, doğal gaz, un ve maya fiyatlarının aşağı çekilmesi için girişimde bulunmalıdır.”

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, Bakan Albayrak’ın cevaplaması talebiyle şu soruları yöneltti:

1 -  Doların düşmesiyle birlikte ürünler üzerinde yapılan zamlar ne zaman geri alınacaktır?

2- %40 artan maliyete rağmen "Zam yapılmayacak" açıklaması kimin belini bükmektedir?

3- Maliyetin düşürülmesi için fırıncılara destek olunacak mıdır?

4- Güncel fiyatların maliyeti karşılamamasından dolayı zor durumda olan fırıncılar zam yapar ise dar gelirlinin ekmek masrafı artacaktır. Zam yapmak yerine kullandıkları elektrik, doğalgaz ve su indiriminin yapılmasını öngörüyor musunuz?

5- İşçi maliyetlerinin düşürülmesi ile ilgili bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

6- Fırıncı esnafının kullandığı ham maddelerden un ve mayanın indirimli alınması planlanmakta mıdır?

İlgili Haberler