İYİ Partili Erhan Usta yeni asgari ücretteki fark edilmeyen detayı açıkladı

İYİ Partili Erhan Usta yeni asgari ücretteki  fark edilmeyen detayı açıkladı
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıkladığı asgari ücret rakamı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İYİ Partili Usta, yeni açıklanan asgari ücretin 2021 yılı ortasında eriyeceğini söyledi.

Asgari ücret belirleme komisyonunun son toplantısının ardından 2021 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı belli oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğunu duyurdu.

“İŞÇİ KESİMİ OLARAK KARARA KATILMIYORUZ”

Bakan Selçuk’tan sonra söz alan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yaptığı açıklamada, “2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet kesimi temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara muhalif kalıyoruz ve katılmıyoruz” dedi.

“2021 YILINDA AÇLIK SINIRI DAHA DA DERİNLEŞECEK”

Asgari ücrete muhalefet cephesinden de yorum geldi. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, yeni asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2021 yılının ortalarında açlık sınırı rakamının asgari ücret rakamının daha üzerinde olacağını belirten Usta, şunları söyledi:

"Bugün asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğu açıklanmıştır. Bu rakam Türk- İş’in açıkladığı açlık sınırı rakamına yakındır ancak 2021 yılı ortasında açlık sınırı, asgari ücretin üzerinde olacaktır. Açlık sınırı ne demek, bir ailenin gıda ihtiyaçlarını karşılaması anlamına geliyor. Ancak bir ailenin gıda ihtiyaçları dışında kira, eğitim ve giyim gibi başka ihtiyaçları da vardır. Bunla beraber yoksulluk sınırına da bakıyoruz. Yoksulluk sınırı da Türk- İş’e göre 8 bin liranın üstünde. Çalışma bakanlığının açıklamış olduğu bu asgari ücret rakamı, çalışanları sefalete mahkûm eden bir rakamdır.

“FİTRE MİKTARININ DAHİ ALTINDA”

Türkiye’de çalışanların yüzde 43’ünün asgari ücret üzerinden gelir kazandığını düşünürsek, asgari ücret bizde ortalama gelirdir. Bununla birlikte çalışanlar açlığa mahkûm olacaktır. Diyanet İşleri Bakanlığı fitreyi günlük 7 lira olarak açıkladı. Fitre nedir, günlük gıda ihtiyacıdır. Bunun 2021 için yüzde 10 artsa, 30 lira olduğunu düşünelim. 30 günde bir kişi için 900 lira yapar, 4 kişilik bir aile için de 3 bin 600 lira yapar. Yani, açıklanan asgari ücret, Diyanet’in açıkladığı fitre miktarının bile altında.

“3000 LİRA OLMASINI TALEP ETMİŞTİK”  

Dolayısıyla nereden bakarsak bakalım bu asgari ücret düşüktür. Asgari ücret geçen yıl açıklandığında 395 dolar iken bugün 380 doların altına inmiştir. Pandemi şartları ve yaşanan ekonomik krizi ele aldığımızda işçiyi tatmin etmeyen bir rakam verilmiştir. Aslında işlerin kötü olması nedeniyle işverenler de bu yükün altında kalkamayacak. Bizler, İYİ parti olarak asgari ücretin en az 3000 lira olmasını, 675 liralık net artışın da devlet tarafında karşılanmasını talep etmiştik. Böyle günlerde devletin devreye girmesi gerekiyor." 

erhan-usta-en-yeni.jpg

İlgili Haberler