İYİ Partili Lütfü Türkkan: Varlık Fonu'nu 'Türkiye'nin Varı Yoğu Fonu'na çevirdiniz

İYİ Partili Lütfü Türkkan: Varlık Fonu'nu 'Türkiye'nin Varı Yoğu Fonu'na çevirdiniz
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Turkcell’in Türkiye Varlık Fonu’na geçmesini eleştirerek, “Türkiye'nin en değerli şirketlerinin, Türkiye Varlık Fonu altında toplanması Düyun-ı Umumiye'nin günümüze uyarlanmış hâline benziyor." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Turkcell’in Türkiye Varlık Fonu’na geçmesini, "Türkiye'nin en değerli şirketlerinin, Türkiye Varlık Fonu altında toplanması Düyun-ı Umumiye'nin günümüze uyarlanmış hâline benziyor. Türkiye Varlık Fonu'nu ‘Türkiye'nin varı yoğu fonu’na çevirdiniz desek yanlış olmaz." diye eleştirdi.

Türkiye Varlık Fonu, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin yüzde 26,2 oranında hissedarı olacağını duyurdu. Böylelikle Telia Company, LetterOne, Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve ilgili taraflar ile imzalanan sözleşmeler ile Türkiye Varlık Fonu, Turkcell’in en büyük hissedarı olarak kontrolü ele alacak. İsveçli telekom operatörü Telia Company, Turkcell'deki yüzde 24,02 dolaylı hissesini 530 milyon dolar karşılığında satacak.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, şirketlerin Türkiye Varlık Fonu altında toplanması için Osmanlı İmparatorluğu'nun iç ve dış borçlarını denetleyen kurum olan Düyun-ı Umumiye’ye benzetti.

Türkkan, şunları söyledi:

"Piyasa değeri yaklaşık 35 milyar lira olan Turkcell için İsveç'li şirketin açıkladığı tutar, değerinin yarısının altında bir değerlendirmeye işaret ediyor. Türkiye'nin en değerli şirketlerinin, Türkiye Varlık Fonu altında toplanması Düyun-ı Umumiye'nin günümüze uyarlanmış hâline benziyor. O yüzden fon o meşhur Katarlıların iştahını çok kabartıyor. Çünkü bu fona sahip olan Türkiye'nin ekonomik dinamiklerine de sahip olur. Türkiye Varlık Fonu'nu ‘Türkiye'nin varı yoğu fonu’na çevirdiniz desek yanlış olmaz."