İYİ Partili Ümit Beyaz: Vatandaş yüksek fatura terörüyle karşı karşıya

İYİ Partili Ümit Beyaz: Vatandaş yüksek fatura terörüyle karşı karşıya
İYİ Partili Ümit Beyaz, yeni yılla birlikte vatandaşın maruz kaldığı "fatura terörü"nü Meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, yeni yılla birlikte özellikle enerjide yapılan zamları Meclis gündemine taşıdı.

Vatandaşların "fatura terörüyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Beyaz, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın başkan, değerli milletvekilleri…Yeni yıla zamlarla giren ülkemizde, vatandaş yüksek fatura terörüyle karşı karşıyadır.

Kademeli olarak %50 ila %125 arasında değişen elektrik zamları vatandaşlarımızın cebini yakıyor.
Özellikle doğalgaz ve elektrik faturalarından dem vuran bazı vatandaşlarımız,  normal şartlara ve kullanımlarına göre çok yüksek fatura geldiğini belirtirken, bazıları ise hiç tüketim yapmamasına rağmen yüksek fatura geldiğinden şikayetçidir.

Her gün gelen şikayetlerden anlıyoruz ki;  toplum bu zamlarla büyük bir yük altındadır. 
Ne yazık ki; Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu''nun dağıtım şirketlerini koruyan bir anlayış ile, elektrik faturalarında tüm ödemeleri enerji bedeli adı altında tek bir kalemde toplaması ile ne için ne kadar ücret ödediğimizi bilmiyoruz. 
Enerji bedeli, dağıtım bedeli, kayıp kaçak bedeli gibi, kalemler faturada tek satır gösterilen enerji bedeli adı altında toplam olarak gösterilmektedir. 

Dolayısı ile tüketici hangi kalem için ne kadar ödediğini bilmiyor, tüketicinin bilgilenme hakkı olan evrensel hakkı elinden alınıyor. Değerli milletvekilleri, Türkiye cumhuriyeti tarihin en ağır soygunuyla karşı karşıyadır. 

Son yapılan zamlar soyguna dönüşmüş durumdadır.
Bunun adı zam değil halkın cebindeki paranın doğrudan doğruya özel şirketlere transferidir. 
Değerli arkadaşlar, Elektrik üretiminde kamu payı yüzde 17 civarında, özel sektör payı ise yüzde 83 civarında.

Türkiye’de 21 elektrik dağıtım bölgesi var ve sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek şirketlerin ortaklığıyla bu dağıtım bölgeleri işletilmektedir. 
Değerli milletvekilleri, ardı ardına yağan zamlara direnmeye çalışan vatandaşlarımız evlerinde doğal gaz, elektrik yakamaz haldedir.

Vatandaşlarımız evindeki elektrikli aletleri çalıştırmaya korkuyor. önce buzdolabına et koyamaz hale getirdiniz; şimdi sayenizde dolabın fişi çekiliyor.

Elektrik dağıtımı yapan özel şirketler çok para kazandıkları zaman vatandaş ile paylaşıyor mu ki, zarar ettiğinde vatandaştan tahsil etsin.
Üstelik günümüz teknolojisinde kaçak elektrik kullanımını tespit etmek ise çok kolaydır.

Küçük yatırımlarla bu işler çözülebilir. Tabi dürüst vatandaştan tahsil etmek kolaylarına geliyor. Hırsızlığı kim yapıyorsa yakala, yükü onun sırtına yükle. Bu yoksul milletin sömürüldüğü yeter diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum."