İYİ Parti'nin Sivas ve Başbağlar katliamları araştırılsın önergesine ret

İYİ Parti'nin Sivas ve Başbağlar katliamları araştırılsın önergesine ret
İYİ Parti Grupbaşkanvekili Müsavat Dervişoğlu tarafından, Sivas ve Başbağlar Katliamlarının araştırılması yönünde verilen önerge AK Parti’nin ret, MHP’nin çekimser oyu karşısında reddedildi.

Önergenin gerekçesini İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral açıkladı. Oral, geçtiğimiz hafta HDP’nin Sivas Katliamı’nın araştırılması yönündeki önergesi üzerine konuşmuş ve HDP’yi “acılarda bile bölücülük” yapmakla suçlamıştı. İYİ Parti HDP’nin önergesine çekimser kalmıştı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de bu tavrı sürdürmüş ve Sivas ve Başbağların ayrı ayrı değerlendirilemeyeceğini vurgulamıştı.

Önerge hakkında konuşan İYİ Partili Oral şunları söyledi:

"TOPLUMSAL ACILAR AYRI TUTULMAMALI" 

“Geçtiğimiz hafta Sivas Katliamı’yla alakalı HDP grubunun önerisi üzerine İYİ Parti grubu adına söz almıştım. Konuşmamda bir yandan samimiyet vurgusu yapmış bir yandan da toplumsal olayların birbirlerinden ayrı tutulmaması gerektiğini ve siyasi ranta alet edilmemesi gerektiğini vurgulamıştım.

Parti grubumuz da bu çekinceler kapsamında çekimser tavır göstermişti. Ancak maalesef bir kısım sosyal medya kullanıcısı ve basın organı partimizin önergeyi reddettiği, Sivas olaylarındaki acıyı görmezden geldiği gibi mesnetsiz iddialarda bulunmuştu.

Bu iddiaların milletimizin nezdinde hiç bir değer bulmadığını hepimiz gördük.

AKŞENER GRUP TOPLANTISINDA İŞARET ETMİŞTİ 

Bugün de Grup toplantımızda Genel Başkanımız şu ifadeleri kullandı:

“Sivas’ta yakılan da bizdik, Başbağlar’da vurulan da bizdik. O kara günlerde kurşunların adresi, alevlerin hedefi, tek tek canlarımız değil, bütün milletimizdi. Huzurumuzdu, birliğimizdi, beraberliğimizdi…”

Bu bağlamda Sivas ve Başbağlar katliamlarının hep birlikte araştırılması için bir önerge vermiş bulunuyoruz.

Çünkü Merhum Dündar Taşer’in deyimiyle “His, fikrin barutudur”. Biz acılarda, hüzünlerde, sevinçlerde ve bütün hislerimizde birlikte olamazsak millet olma fikrimizin temelini sarsmış oluruz.

"ÜÇ GÜN ARA İLE 2 KATLİAM TESADÜF DEĞİL" 

Üç gün arayla dini ve mezhepsel sinir uçlarının farklı taraflarını hedef alan iki katliamı birbirinden bağımsızmış gibi değerlendirmek asla doğru değildir.

Biz İYİ Parti olarak, Sivas’ta yakılan korkunç ateşin de Başbağlar’da cami cemaati masumlara sıkılan kurşunların da tek hedefinin Türk milletinin birliği ve bütünlüğü olduğunu düşünüyoruz. Eminiz ki ateşi yakan el de tetiğe basan parmaklar da aynı vücudun parçalarıydı.

Bu kürsüden saygıdeğer milletvekillerimizin ellerini vicdanlarına koymalarını rica etmek istiyorum.

"PKK'YI GÖRMEZDEN GELMEK DOĞRU DEĞİL" 

Bu kadar katliam, bu kadar acı, bu kadar kan ve gözyaşı varken sadece bir olaya odaklanmak bu olaydan etnik ve mezhepsel bir olgu çıkarıp sadece ona yönelmek doğru mudur?

PKK terörünü görmezden gelip, PKK ihanetine kulak tıkayıp acıları bile bölmeye çalışmak hak mıdır?

Yoksa bütün bunları hep birlikte ele alıp, Pir Sultan Abdal Şenliklerine gelen vatandaşımızla, Başbağlar’da namazını eda etmek için toplanmış cemaatin katillerini hep birlikte arayıp bulmak, adaletin tecellisini sağlamak mı doğrudur?

Vicdanlarımız en doğru cevabı verecektir diye düşünüyorum.

"SİVAS VE BAŞBAĞLAR İÇİN ADALET TECİL ETMEDİ" 

Hem Sivas hem de Başbağlar katliamlarının yargılamalarında pek çok sorun yaşanmıştır. Hala firariler vardır. Yargıtay defalarca karar bozmuştur.

Milletimizin nezdinde bu iki olayda da adalet açıkça tam olarak tecelli etmemiştir. O zaman millet iradesini tecelli ettirmekle görevli olan bizler bu noktada inisiyatif almalı ve gerekeni yapmalıyız.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bütün yetkililerinin de bu işi kendisine görev edinmesi, milletimizin canını yakan bu iki hadisenin karanlıkta kalan yönlerinin aydınlatılması için çalışması gerekmektedir.

"MADIMAK DA BİZİMDİR BAŞBAĞLAR DA" 

Gelin,

Toplumsal vicdanda çok ağır yaralar açan bu iki olayı hep birlikte araştıralım.

Bütün milletimizin yüreğine su serpecek bilgilere ve kararlara hep birlikte ulaşalım.”

Önerge için yapılan oylamada AK Parti ret, MHP Çekimser, İYİ Parti, CHP ve HDP ise evet oyu kullandı. Önerge reddedildi.

İlgili Haberler