İzmir için alınan bu karar onlarca kişinin ölmesine neden oldu. Onlarca kişinin katili belli oldu

İzmir için alınan bu karar onlarca kişinin ölmesine neden oldu. Onlarca kişinin katili belli oldu
İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı yüzü aşarken depremin ardından ortaya çıkan gerçek şok etkisi yarattı. Söz konusu depremin vurduğu bölgenin yıllar önce bamya tarlası olduğu ve tarım arazisi olduğu halde imara açıldığı öğrenildi.

Milliyet gazetesi yazarı Mustafa Yılmaz, İzmir’de onlarca insanın canına malolan yıkılan binaların arkasında yatan gerçeği açıkladı.

Yılmaz’ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"Bugün İzmir’de insanların 9 katlı apartmanların altında can verdiği Bayraklı ile Bornova arasındaki alanlar, bir zamanlar Türkiye’nin en kaliteli bamyasının üretildiği yerlerdi. Meşhur Bornova’nın “kınalı” bamyası üretilirdi.

Ama bu bölgenin imar planı değiştirildi.

Birinci Derece Deprem Kuşağı’nda yer alan İzmir’de zemin açısından en zayıf alanlardan biri olan bu bölge imara açıldı. Hem de ölümcül bir hatayla, çok katlı yapılara izin verilerek.

Çok değil daha 30 yıl önceye kadar burada etkin şekilde tarım devam ediyordu.

Ama tarım arazileri betona yenildi.


Üstelik bölgeye yapılan binaların çok büyük bölümünün inşaat kalitesinin kötü olduğu yıkılan binalarla bir kez daha anlaşıldı.

O binalardan etrafa saçılan beton parçalarının elle bile un ufak olması kâğıt üstünde var gibi gözüken denetim mekanizmasının aslında olmadığını gösterdi."