Kampanyalar günlerce konuşulmuştu. Türkiye’de çok görülmesinin nedeni açıklandı

Kampanyalar günlerce konuşulmuştu. Türkiye’de çok görülmesinin nedeni açıklandı
Geçtiğimiz hafta tartışma konusu olan ve Cumhurbaşkanlığı'ndan, Sağlık Bakanlığı'na üst makamlardan açıklamalar yapılan SMA konusunda uzman doktor konuştu. Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Dünyada 10 bin kişide bir görünen SMA’nın Türkiye’de 6 bin kişide bir görünmesinin sebebi akraba evlilikleri” dedi.

SMA hastası çocuklar için başlatılan kampanyalar son olarak Milli Piyango'nun yılbaşı çekilişinde Varlık Fonu'na aktarılan para ile tekrar gündeme gelmişti.
Fona aktarılan paraların SMA hastası çocuklar için harcanması kampanyalarının ardından öne Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan daha sonra da bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan tepki gelmişti.
Söz konusu hastalığa ilişkin konuşan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İngilizce Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Türkiye’de SMA’nın dünyada görülme oranına göre daha yüksek olmasının nedeninin akraba evliliği olduğuna dikkat çekerek "Bu hastalık (SMA) dünyada 10 bin kişide bir görünmesi rağmen Türkiye’de bu sayı 6 bin kişide bir.
Bunun nedeni tamamen akraba evlilikleri. Çünkü bu kalıtsal genler özellikle akraba evliliklerinde, gen havuzunun genişlediği evliliklere göre bin ila 10 bin kat daha fazla görülmesi sıklığına sahip.
Bu konuda halkımızın da bilinçlendirilmesi ve özellikle gerekli tedbirlerin evlenme öncesi nadir hastalıklar açısından da bu bölgelerin genetik analizlerinin yapılarak ileride meydana gelecek çocukların ve ailelerinin böyle bir hastalıkla karşı karşıya kalıp kalmayacaklarının belirtilmesinde ve bilinmesinde fayda var diye düşünüyorum.
Biz üniversite olarak bu altyapıyı kurduk, bu altyapıyı da hastalıkların genetik tedavi ki şu anda en revaçta olan tedavi, ile ilgili çalışmalarımıza başladık" 
diye konuştu. 
 

 

İlgili Haberler