Kan kırmızısı rengi ile şifa veriyor. Yararları saymakla bitmiyor

Kan kırmızısı rengi ile şifa veriyor. Yararları saymakla bitmiyor
Yılbaşı gecesinin vazgeçilmez meyvelerinden biri de nar… Uzmanlar özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirici etkisi nedeniyle nar tüketilmesini tavsiye ediyor. İşte narın saymakla bitmeyen faydaları…

Dünya üzerinden en sağlıklı meyvelerden biri de nar… Özellikle yetişme mevsiminin kış aylarına denk gelmesi nedeniyle yılbaşı gecesi de sık tüketilen ürünlerden biri. Peki, narın ne gibi faydaları var? Nar, hangi hastalıklara iyi geliyor? İşte cevabı…

Posta’da yer alan habere göre narın vücudunuz için inanılmaz faydaları var. İlahi bir meyve olarak adlandırılır, çünkü teolojik kitaplarda en çok bahsedilen meyvedir. Narın antioksidan, antiviral ve anti-tümör özelliklerine sahip olduğu ve özellikle A vitamini, C vitamini ve E vitamini ile folik asidin iyi bir vitamin kaynağı olduğu söylenir. Bu muhteşem meyve hem şarap hem de yeşil çaydan üç kat daha fazla antioksidandan içerir. Nar tüketimi aynı zamanda her türlü hastalık riskini de azaltır.

Narın ne gibi faydaları var?

Antioksidan zenginidir

Nar taneleri canlı kırmızı tonlarını polifenollerden alır. Bu elementler güçlü antioksidanlardır. Nar suyu, diğer meyve sularına oranla daha yüksek seviyede antioksidan içerir. Ayrıca kırmızı şarap ve yeşil çaydan üç kat daha fazla antioksidan vardır. Nar suyundaki antioksidanlar serbest radikallerin giderilmesine, hücrelerin zarar görmemesine ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir.

C vitamini kaynağı

Bir bardak nar suyu, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40’nı karşılar. 

Kanseri önler

Yapılan araştırmalar sonucunda nar suyunun prostat kanserini önlediği ortaya çıktı. Çeşitli meyve suyu üzerinde yapılan araştırmalarda nar suyunun prostat kanserinde en etkili içecek olduğu görüldü. Nar suyunu beslenmenizden eksik etmeyin.

Hafızayı korur

Meyve suyundaki antioksidanların ve yüksek konsantrasyonlarının Alzheimer hastalığının ilerlemesini durdurduğu ve hafızayı koruduğuna inanılıyor.

Sindirim hastalıklarının gelişmesine engel olur

Nar suyu, bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltır. Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve diğer inflamatuar barsak hastalıkları olan kişiler için faydalı olabilir. Nar suyunun ishale yardım edip etmeyeceği konusunda çelişkili inançlar ve araştırmalar olsa da, çoğu doktor kendinizi daha iyi hissedene ve semptomlarınız düzelene kadar kaçınmanızı önerir.

Vücuttaki iltihaplanmayı azaltır

Nar, yüksek konsantrasyondaki antioksidanları nedeniyle güçlü bir antienflamatuardır. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir ve oksidatif stres ve hasarı önleyebilir.

Kalbi ve damarları korur

Nar en doğal kalp ilacı olarak bilinir. Kalbi korur, damarları onarır. Yapılan araştırmalar narın kan akışını iyileştirdiği ve damar tıkanıklığını önlediğini ortaya çıkarmıştır.

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur

Günlük nar suyu içmek de sistolik kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

Cinsel performans ve doğurganlık

Nar suyunun antioksidan konsantrasyonu ve oksidatif stresi etkileme yeteneği onu potansiyel bir doğurganlık yardımcısı yapar. Oksidatif stresin, sperm fonksiyon bozukluğuna neden olduğu ve kadınlarda doğurganlığı azalttığı gösterilmiştir. Meyve suyunun plasentadaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğu da gösterilmiştir. Ancak araştırmacılar bunun sağlayabileceği kesin yararları henüz bilmiyorlar. Nar suyu içmek, erkek ve kadınlarda cinsel isteği arttırmaya yardımcı olur.

Diyabeti azaltır

Nar, geleneksel olarak Orta Doğu ve Hindistan'da diyabet ilacı olarak kullanıldı. Narın diyabet üzerindeki etkileri hakkında hala pek bir şey bilinmemekle birlikte, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düşürmeye yardımcı olabildiğini söyleyebiliriz.

Vücudunuza oksijen maskesi gibi davranır

Nar, kanımızdaki oksijen seviyesini pompalamaya yardımcı olur. Narda bulunan antioksidanlar, serbest radikallerle savaşır, kolesterolü düşürür ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bütün bunlar nihayetinde kanın serbestçe akmasına ve böylece vücudunuzdaki oksijen seviyesinin artmasına yardımcı olur.

Stresi azaltır

Kraliçe Margaret Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, nar suyunu içen insanlar, stresli durumlarda artmış olan bir stres hormonu olan kortizol seviyelerinin daha düşük olduğunu gösterdi.