Kan şekerini düşürmek için bu besinleri tüketebilirsiniz

Kan şekerini düşürmek için bu besinleri tüketebilirsiniz
Şeker hastası olan kişiler özellikle yediğine içtiğine dikkat etmek zorundadırlar. Tüketilen bazı yiyecekler şekerin yükselmesine neden olabilir. Peki şekeri düşüren yiyecekler nelerdir, kan şekerini düşürmek için hangi besinleri tüketmeliyiz diyorsanız detaylar haberimizde.

ZERDEÇAL

Kalp ve böbrek hastalığına karşı korurken kan şekeri seviyelerini ve vücuttaki iltihabı azaltabilecek kurkumin adlı aktif bileşeni içerir.

YOĞURT 

Sağlıklı kan şekeri seviyelerini teşvik eder, kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltır ve kilo yönetimine yardımcı olabilir.

FINDIK, BADEM, CEVİZ 

Diyabetik bir diyete sağlıklı bir ektir. Sindirilebilir karbonhidratları düşüktür ve kan şekeri, insülin ve LDL seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.

BROKOLİ 

Düşük kalorili, yüksek besin değerine sahip, düşük karbonhidratlı bir yiyecektir. Çeşitli hastalıklara karşı koruyabilen sağlıklı bitki bileşikleri ile doludur. Diyabetik araştırmalar brokolinin insülin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve hücreleri metabolizma sırasında üretilen zararlı serbest radikallerden koruyabileceğini göstermiştir.

CHİA TOHUMU 

Yüksek miktarda lif içerir, sindirilebilir karbonhidratları düşüktür ve kan basıncını ve inflamasyonu azaltabilir. Chia tohumlarındaki viskoz lif, besinlerin bağırsaklarınızdan geçme ve emilme oranını yavaşlatarak kan şekeri seviyenizi düşürebilir

ÇİLEK 

Antosiyaninler olarak bilinen ve kırmızı rengini veren antioksidanlardan yüksektir. Bazı çalışmalarda antosiyaninlerin bir yemekten sonra kolesterol ve insülin seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca tip 2 diyabette kan şekeri ve kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirdiği saptanmıştır.

ELMA SİRKESİ 

Bazı çalışmalarda elma sirkesinin insülin duyarlılığını arttırdığı ve açlık kan şekeri seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir. Ayrıca, karbonhidrat içeren öğünlerle birlikte tüketildiğinde kan şekeri yanıtını %20'ye kadar azaltabildiği saptanmıştır. Mide boşalmasını geciktirdiği için tokluk hissini de arttırmaktadır. Suyla seyreltilmiş halde günde 1 çay kaşığı elma sirkesi ile başlanabilir, günde max. 2 yemek kaşığına kadar arttırılabilir. Mide şikayetleri olanlar için sakıncalıdır

SARIMSAK

Şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri, iltihap, LDL kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır.

YAĞLI BALIKLAR 

Somon, sardalya, ringa, hamsi ve uskumru, kalp sağlığı için büyük yararları olan, iltihabı azaltan Omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA'nın yüksek kaynaklarıdır. Bu yağlardan düzenli olarak yeterince almak, kalp hastalığı ve felç riski yüksek olan şeker hastaları için özellikle önemlidir.

Balık, aynı zamanda tok hissetmenize yardımcı olan ve metabolizma hızınızı artıran mükemmel bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER 

Son derece besleyicidir ve kalorileri düşüktür. Ayrıca, kan şekeri seviyenizi yükselten, sindirilebilir karbonhidratları çok düşüktür. Ispanak, pazı, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral kaynağıdır.

Lutein ve zeaksantin adlı antioksidan içerikleri ile, gözlerinizi yaygın diyabet komplikasyonları olan maküler dejenerasyon ve katarakttan korur.

TARÇIN 

Birçok kontrollü çalışma tarçının kan şekeri seviyesini düşürebildiğini ve insülin duyarlılığını artırabildiğini göstermiştir. Çoğunlukla marketlerde satılan Çin tarçının kullanımı günde 1 çay kaşığı ile sınırlandırılmalıdır.

Kumarin adlı bir madde içerdiğinden yüksek dozda alımı sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Diğer yandan şeker üzerinde daha yüksek etkiye sahip doğru Seylan tarçını daha az kumarin içermektedir.

Kalp hastalığı için risk faktörlerini iyileştirir, iyi bir kan şekeri kontrolünü destekler, göz sağlığını korur ve tok hissetmenizi sağlar.

KAYNAK: MİLLİYET

 

İlgili Haberler