Kapıkule’de hayvanlar günlerce sıcakta bekliyor

Kapıkule’de hayvanlar günlerce sıcakta bekliyor
Guardian gazetesi, Ortadoğu’ya yapılan hayvan ticaretinde önemli bir geçiş noktası olan Kapıkule Sınır Kapısı’nda hayvanların sıcakta günlerce beklediği ve su içmelerinin bile çok zor olduğunu yazdı.

İngiliz Guardian gazetesi, Avrupa’dan Türkiye ve Ortadoğu ülkelerine karadan hayvan ticaretinin kavşak noktası Kapıkule sınır kapısında besi hayvanlarının kötü koşullarda günlerce bekletildiğini yazdı.

Haberde, Avrupa’dan Türkiye ve Ortadoğu ülkelerine karadan hayvan ticaretinin kavşak noktası Kapıkule sınır kapısında bekleyen hayvanların durumuna geniş yer verildi.

Hollanda merkezli hayvanlara yardım kuruluşu olan Eyes of the Animals’ın kurucusu Moffat, yetkililerin yıllardır hayvanlara gölge altında bir yayılma alanı yapacaklarını söylediği, planlarını bile gösterdiklerini, ancak henüz böyle bir şeyin yapılmadığını aktararak “Her yıl burada durum aynı. Kamyonlar 30 derecenin üzerinde sıcaklıkta geliyor. Su kaynağı yok, gölge yok, altyapı yok, kamyonlar bütün gün güneşin altında bekliyor” diye konuştu.

ABD’den atların kesim için Meksika’ya, Kanada’dan domuzların ABD’ye, orta Avrupa’dan besi hayvanlarının Rusya’nın en uzak köşelerine, Avustralya, Uruguay ve Arjantin’den büyükbaş hayvanların haftalar süren deniz yolculuklarıyla Ortadoğu ülkelerine götürüldüğü aktarılırken, sadece AB’den çoğu Türkiye, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya canlı hayvan ticaretinin 2014-2017 arası yüzde 62,5 arttığına dikkat çekildi.

Ürettiğinden fazla et tüketen Türkiye gibi ülkelere canlı hayvan ticaretinin kârlı bir faaliyet olduğu, karkas et yerine canlı hayvan ticaretinin pahalı dondurma ekipmanları gerektirmediği söylenirken, Müslüman ülkelerdeki tüketicilerin taze kesilmiş hayvan etini tercih ettiği de eklendi.