Karlı ve Buzlu Havalarda ne yapmalı?

Karlı ve Buzlu Havalarda ne yapmalı?
Kış aylarında kar yağışlarının bastırmasıyla birlikte yürümek giderek zorlaşıyor. Karlı yüzeylerin üzerine basılıp sertleşmesiyle ve kısmen eriyip tekrar donan karın buzlanmasıyla birlikte yerler kaygan hale gelirler. Bu gibi kaygan yüzeylerde yürürken dikkatli olmak gerekir, aksi takdirde denge kaybedilip düşülebilir ve düşmenin etkisiyle özellikle kalça ve bileklerde kalıcı sakatlıklar meydana gelebilir. Bandajlama, alçılama veya ameliyat gerektirebilen bu tür yaralanmalar ciddi işgücü kayıplarına yol aça

Karlı ve Buzlu Havalara Dikkat

1. Aceleci hareket etmeyin!

Hızlı yürümek yerine küçük adımlarla daha sakin bir şekilde ve dikkatli yürünmelidir.

2. Ayakkabı seçimine dikkat!

Buzlu zeminlerde kaymayı azaltmak için yüksek topuklu ayakkabılar yerine daha düztabanlı ayakkabılar kullanmalıdır. Bu gibi yüzeylerde giyilen ayakkabıların ve botların tabanlarının, sürtünmeyi arttırarak kaymayı engellemek için geniş, tırtıklı, lastik veya kauçuktan yapılmış olması gerekir. Lastik tabanlı ayakkabılarda zamanla lastiğin sertleşeceği kaymaya yatkınlığının artacağı unutulmamalıdır. Ayakkabıların bot tipi bileği kavrayıcı olması burkulma esnasında kırılma veya bağ yırtığı ihtimalini azaltır. Çok buzlu ortamlarda ayakkabı üzerine giyilecek eski bir çorap kayma ihtimalini azaltır.

3. Yürüyüş zemin alanlarına dikkat!

Özellikle apartman girişleri, mağaza ve market önleri gibi yerlerdeki mermer, granit, parlak seramik üzerine yağan kar çok kaygan bir ortam oluşturur ve tam bir felaket ile sonuçlanabilecek ciddi düşmelere yol açabilir. Apartman girişi veya üstgeçit gibi merdivenli yerlerde de basamak kenarları aşınmış ve yuvarlaklaşmış olabilir. Merdivenden inip çıkarken basamakların ucu yerine ortalarına basmalı, korkuluklardan tutunmalı, gerekirse yan yan basılmalıdır.

4. Eller cepte yürümeyin!

Kaygan zeminde dengeyi sağlamak ve düşme esnasında vücudu savunma açısından kolların serbest olması önemlidir. Ellerin cepte yürünmesi veya her iki elde poşet taşınması karlı ve buzlu havalarda önerilmez. Eldiven kullanılması elleri üşümeden koruduğu için eller cepte yürüme gereğini ortadan kaldırır.

5. Yaşlılarda hasar daha büyük olabilir!

Yaş ilerledikçe osteoporoza bağlı kemik dayanıklılığı azalır ve düşme sonrası ciddi kalça ve bel kırıkları olabilir. Ayrıca ileri yaşlarda kas kuvveti ve refleksler azalacağı için denge bozulur. Yaşlı kişilerin buzlu ve karlı havalarda gerekmedikçe dışarı çıkmamaları, çıkacaklarsa da baston gibi bir destek kullanmaları veya bir refakatçı ile çıkmaları uygun olur.