Kastamonu Bozkurt nasıl bir yer? Neden büyük yıkım yaşandı?

Kastamonu Bozkurt nasıl bir yer? Neden büyük yıkım yaşandı?
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketinin boyutları gittikçe artıyor. Can kaybının en çok yaşandığı yerlerden birisi olan Bozkurt ilçesinde HES kapaklarının patladığı iddia ediliyor. Peki, Bozkurt nasıl bir yer?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Bozkurt ilçesine giderek bazı açıklamalarda bulundu. Bölgede incelemeler yapan Cumhurbaşkanı, Kastamonu, Bartın ve Sinop’un afet bölgesi ilan edildiğini resmen duyurdu.

Sel felaketinin büyük boyutlarda hissedildiği Bozkurt ilçesi Kastamonu’ya bağlı ve nüfusu 5400. Yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı’nın taşmasıyla beraber su seviyesi bazı bölgelerde 4 metreye kadar yükselirken araçların selin içerisinde sürüklendiği de dikkatlerden kaçmadı.

Bozkurt ilçe merkezi ise denizden iki kilometre içeride, Ezine Çayı''nın vadisine kurulmuş bir yerleşim yeridir.

 

Ezine Çayı''nın üzerinde kurulu iki Hidroelektrik Santrali (HES) bulunmaktadır. Bozkurt ilçesi yakınlarındaki Ebru Regülatörü ve HES''i. Berke Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen HES, Kastamonu''daki en büyük enerji santralidir.

Felaketin ilçeye neden bu kadar büyük bir darbe vurduğuna dair çeşitli iddialar da sosyal medyada yayıldı. Bu iddialardan biri de HES baraj kapaklarının patlamasının felaketin boyutlarını arttırdığı söylendi. Ancak Kastamonu Valiliği, Çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı açıklamayla bu iddiayı yalanladı.

HES kapaklarının patladığı iddiasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yalanladı.

Sel sularının Bozkurt ilçesini ilk olarak vurduğu anda çekilen görüntüler de bir başka iddiayı gündeme getirdi. Çünkü selin ilk anlarında bir köprünün altında tıkanan ağaç ve tomruk parçalarının barajlanma etkisi ile köprüyü tıkadığı ve sel sularının burada iyice kuvvetlenerek ilçeye yöneldiği görüldü. 

Çöken Ölçer Apartmanı''ndayken sel sularında kaybolanlar arasında, yaz tatili için anneleriyle İstanbul''dan babanne ve dedelerini ziyarete gelen 12 yaşındaki ikizler Ecrin ve İclal Yücel de vardı.
 

İlgili Haberler