Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Katar açıklaması...

Bu sütunlardan 12 Ekim 2021 günü kaleme aldığım "Ne Katar''mış Be" başlıklı yazımdan sonra Katar Büyükelçisi Mehmet Mustafa Göksu telefon ile aradı. Yazdıklarımın doğru olduğunu belirterek bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı. Olayın kendisi göreve başlamadan başladığını, salgın koşullarında her yerin kapalı olması yüzünden işlerine son verilen 60 aşçı için çalışma başlattıklarını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı ve CHP milletvekillerine gönderdiği raporu bana da ulaştırdı.

"Efendim, KOGY''ye yazılan e-yazı aşağıda sunulmaktadır.

"Beş yıllık sözleşmeyle özel bir şirket aracılığıyla Katar''a gelerek Katar Savunma Bakanlığı bünyesinde çeşitli birliklerde çalışırken üçüncü yılın içinde tazminat karşılığı sözleşmelerine son verilen ve bir kısmı halen Katar''da kalan 52 aşçı bulunmaktadır.

Aşçılar çalışırken kurumlarından ve Katar bankalarından kredi çekmişlerdir. Güncel toplam borç miktarı 4.147.000 Katar Riyalidir (1.143.000 ABD Doları).

Vatandaşlarımız bankaya olan borçları nedeniyle ülkeden çıkamamakta, işsiz kaldıkları için bankaya olan borçlarını da ödeyememektedirler.

Sorunun Büyükelçiliğimize iletilmesi üzerine, vatandaşlarımız bir kaç kez davet edilmiş, sorunları bizzat dinlenmiş ve çözüm bulmak için gerekeni yapacağımız kendilerine bildirilmiştir.

Aşçıların çalışırken aldıkları ücret ortalama 8000 Riyal iken, pandemi döneminde benzer işlerin ücretleri 3500 Riyal''e kadar düşmüştür. Her bir vatandaşımızın bankalara olan ortalama aylık borç ödemesi ise 3000 Riyaldir. Halihazırda altı vatandaşımız, mevcut piyasa koşullarında özel bir şirkette işe başlamış ancak diğerleri Haziran 2020 ayından beri çalışmamaktadır. Anılan vatandaşlarımız halen Katar Savunma Bakanlığı''nın kendilerine görevleri nedeniyle tahsis etmiş olduğu yerlerde kalmaktadırlar.

Vatandaşlarımızın sorununa çözüm bulunmasını teminen Katar Çalışma ve Savunma Bakanlıkları yetkilileriyle bizzat görüşülmüştür. Katar makamları sözleşmelerin hukuka uygun sonlandırıldığını, tazminatların ödendiğini, kişisel borçların bankaya ait olduğunu, bu nedenle bu borçları üstlenmelerinin mümkün olmadığını kesin bir şekilde bildirmekle birlikte, sorunun çözümü konusunda yapıcı davranmışlardır.

Bu kapsamda, 13 Aralık 2020 tarihinde Katar Savunma Bakanlığı''nda yapılan görüşme sonucunda, dileyen her aşçının durumlarına uygun olarak asgari 6000 Riyal karşılığında anılan Bakanlıkla iş ilişkisi içerisinde olan çeşitli özel şirketlerde işe başlatılmaları konusunda prensipte anlaşılmıştır. Ayrıca, bankalarla görüşülerek borçların yapılandırılması ve uzun süredir aileleriyle görüşemeyen vatandaşlarımızın işe başladıktan sonra izinlerini ülkemizde geçirebilmelerine ilişkin talebimizin belli şartlar dahilinde olumlu karşılanabileceği öğrenilmiştir. Ahiren, Katar''da faaliyette bulunan Yemek Doha isimli şirket asgari 6000 Riyal tutarında sözleşme teklifi hazırlayarak geçtiğimiz yılın sonunda tüm aşçılara bu teklifini iletmiştir. İngilizce hazırlanan sözleşmenin Büyükelçiliğimizce yapılan Türkçe tercümesi de vatandaşlarımıza gönderilmiştir. Söz konusu vatandaşlarımızdan 18 kişi bu teklifi kabul ederken diğerleri eski işlerine dönmek istediklerini, bunun mümkün olmaması halinde borçlarının silinmesi konusunda ısrarcı olmuşlardır. Bu vatandaşlarımızın, teklifi kabul eden diğer vatandaşlarımıza teklifi kabul etmemeleri yönünde baskı yaptıkları bizzat diğer vatandaşlarımızdan öğrenilmiştir. Sadece bir vatandaşımız aldığı borçla ülkemizde almış olduğu gayrimenkulü satarak Katar''daki borcunu kapatmış ve ülkemize dönmüştür.

Son dönemde borçlarının silinmesini talep eden vatandaşlarımızın konuyu çeşitli siyasi partiler aracılığıyla TBMM''ne ve basın yayın organlarına taşıyarak gündem oluşturmaya başladıkları görüldüğünden ihtiyaten bilgilerine."

Bu kabul edenlerin sayısı bu yazıdan sonra arttı.

Kabul etmeyen 12 kişi kaldı. Bildiğim kadarıyla...

Yazarın Diğer Yazıları