Katil köpek sahiplerinden kim hesap soracak. Durdurun bu vahşeti. Bu ülkenin sahibi yok mu

Katil köpek sahiplerinden kim hesap soracak. Durdurun bu vahşeti. Bu ülkenin sahibi yok mu
İstanbul Sultangazi'de sahibinin, ağızlığı olmadığı halde gezdirdiği pitbull cinsi köpek, sokak üzerinde kediye vahşice saldırdı. Köpek bütün müdahalelere rağmen kediyi bırakmayarak yaraladı. Son günlerde artan pitbull köpeklerinin saldırılarıyla ilgili konuşan Veteriner Hekim Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, "Köpeğin sahibine yönelik tedbirler alınsın, ehil olmayan ve bu konuda belgesi olmayan kişiler bahsi geçen köpeklere sahip olamasın” diye konuştu.

Son günlerde artan pitbull köpeklerinin saldırı görüntüleri sosyal medyada büyük tepkilere neden oldu. Son olarak İstanbul Sultangazi''de, ağızlığı bulunmayan pibull cinsi bir köpek, sokakta bulunan kediyi yaraladı.

Çok sayıda mahalleli, köpeğe ağzındaki kediyi bıraktırmak için çaba harcadı ancak bunda başarılı olamadı. Olayın ardından mahalleli köpeğin sahibine tepki gösterdi. Daha sonra köpeğin sahibinin evine giden belediye ekipleri köpeği alarak barınağa götürdü.

"BELGESİ OLMAYAN KİŞİLER BAHSİ GEÇEN KÖPEKLERE SAHİP OLAMASIN"

DHA''da yer alan haberde, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Veteriner Hekim Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, Türkiye''de Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Tosa Inu ve Pitbull cinsi köpek ırkları ve bunların benzerlerinin beslenmesi ve satışının 2004 yılında çıkan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile yasaklandığını söyleyerek "Köpeğin sahibine yönelik tedbirler alınsın, ehil olmayan ve bu konuda belgesi olmayan kişiler bahsi geçen köpeklere sahip olamasın” ifadelerini kullandı.

"KÖPEK SAHİBİNE YÖNELİK TEDBİRLER ALINMALI"

Köpeğin sahibine yönelik tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tamer Dodurka, “Otomobil sürmek için ehliyet gerekir. Araç kaza yaparsa sahibi sorumlu olur. Bu köpekler için de durum aynıdır. Köpeğin sahibine yönelik tedbirler alınsın, ehil olmayan ve bu konuda belgesi olmayan kişiler bahsi geçen köpeklere sahip olamasın, tehlikeli olabilecek her köpeğe dolaştırılırken ağızlık takılsın, gerekiyorsa bunlar insanların arasında dolaştırılmasın ve bahçelerde bakılıyorsa köpeğin kaçmasına engel olacak mekanik önlemler alınsın önerisinde bulunduk. Meclis Hayvan Hakları Komisyonu bizleri dinleyerek bazı düzeltmeler yaptı; sonucunu biz de merakla bekliyoruz. Yasanın revize edilmiş halinin yakında meclis gündemine alınacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

"HAYVANLARI SOSYALLEŞTİRMEK GEREKİYOR"

Hayvanların saldırganlığının önüne geçmek adına onları sosyalleştirmek gerektiğini vurgulayan  Prof. Dr. Dodurka, “Köpeğinizi şiddetle değil, sevgiyle besleyin. Pitbull köpeği iyi şekilde yetiştirilirse insanlara çok yakın ve uyumlu bir hale gelecektir. Gelişimi sırasında şiddet gören çocuk nasıl şiddete meyilli oluyorsa, köpek de aynı şekilde meyilli olacaktır. Bu nedenle tehlikeli olabilecek kadar güçlü olan her köpeğin ya da onu dolaştıran kişinin, psikoteknik belgesi gibi bir belgeye sahip olması yerinde olacaktır. Avrupa’da insanlara değil ama tehlikeli köpeklere uzun yıllardan beri bu testler zorunlu olarak uygulanıyor ” dedi.

"HİÇBİR KÖPEK DOĞUŞTAN SALDIRGAN DEĞİLDİR"

Hiçbir köpeğin doğuştan saldırgan ve tehlikeli olmayacağını söyleyen Veteriner Hekim Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, “Pitbullar şu an yapıldığı gibi yasaklanıp merdiven altında, ruh sağlığı yerinde olmayan kişiler elinde beslenmeye itildiğinde, bu insanların elinde kuvvetinden dolayı çok tehlikeli hale gelebilir ki böyle hadislere maalesef tanık olduk. Birçok saldırının kökenine baktığımız zaman çevresinin ve köpek sahibinin etkisi gözleniyor, bu nedenle bizim sadakatiyle tanınan yerli köpek ırklarımızın bile saldırıp insan öldürme vakaları var. Mesela Türk Çoban köpeği Kangalımız da bazı ülkelerde yasaklandı. İlginçtir, ufacık terrier ırkı köpeklerin yüzlerce saldırısını duydum ama kanunda yasaklı olan Fila Brasileiro ve Tosa Inu ırklarının bugüne kadar tek bir saldırma olayını da duymuş değilim. Zaten bu köpekler uluslararası ısırma istatistiklerinde de ön sıralarda gelmiyor. Çok kuvvetli olması dışında diğer köpeklerden farkı olmayan Pitbullar ise sadakatiyle tanınan ve insanlarla arası son derece iyi olan köpeklerdir’’ diyerek sözlerine son verdi.

 

İlgili Haberler