Motorinin litresi 30 TL. Kilis’te acı biber hasadına başlandı. "Aracım yok motorin zammından bana ne" diyenler bu haber sizin için  

Motorinin litresi 30 TL. Kilis’te acı biber hasadına başlandı. "Aracım yok motorin zammından bana ne" diyenler bu haber sizin için  
Kilis’te acı biber hasadına başlandı. Tarlada 6 TL’den satılan biber, marketlerde 15 TL’den satılıyor. Aradaki farkta en büyük pay litresi 30 TL olan motorinden kaynaklandığı belirtiliyor. Bir üretici "Nakliye belimizi büküyor" dedi.

"Aracım yok motorin zammından bana ne" diyenler bu haber sizin için  

İHA''nın haberine göre, Türkiye’de biber üretiminde 2’nci sırada bulunan Kilis’te acı biber hasadı başlandı. Emeklerinin karşılığını acı biber hasadı yaparak kazanan üreticiler, Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Elbeyli ilçesinde çalışmaya başladı. 

45 gün önce dikilen biber fidelerinden ilk hasadın yapılması için sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarda mesai başladı. Gübreleme ve çapa gibi yoğun emek harcanan süreçlerden geçen biber, acı ve tatlı şekilde sofraların vazgeçilmezi olurken, salçalık ve kurutmalık olarak hazırlanan acı ve tatlı biberler de birtakım işlemlerin ardından sofralara geliyor.

HASAT BAŞLADI

Ziraat Mühendisleri Odası Kilis Temsilcisi Güven Özdemir, Suriye’ye sınır noktada biber hasadının başladığını ifade ederek "İlimizde yaklaşık 45 bin dekar alanda biber üretimi yapılmaktadır. Bunun 20 bin dekarı kurutmalık, 25 bin dekarı salçalık ve dolmalık çeşidi olarak üretilmektedir" dedi.

Özdemir "Bu yıl çitçilerimiz, dolu ve afata maruz kaldı. Bütün olumsuzluklara rağmen üretime devam etti. Geçen yıla oranla verim biraz düşük. Şu anda dolmalık biberin kilosu tarlada 6 TL, marketlerdeki fiyatı ise 15 TL. Burada üretici de kazanmıyor, tüketici de kazanmıyor. Aracılar daha çok kazanıyor" diye konuştu.

KİLOMETREDE 10 TL YAKIYOR

Kentte biber üretimi yapan Mesut Yavuz, tarladan biberin kilosunu 5.5-6 TL arasında verdiklerini ifade ederek, “Gaziantep’te 15 TL’den satılıyor. Halde bizden ucuz alıp kendileri pahalıya satıyorlar" dedi.

Akaryakıta her zam gelişinde "Aracım yok motorin zammından bana ne" diyenlerin rüyadan uyanması gerektiğini belirten bir bibler satıcısı "Tarladan 6 lira olan biberi kamyona yüklendikten sonra şoför kontağı çevirince para oluk gibi akmaya başlıyor. Bir kamyon 1 kilometrede 10 TL civarında mazot yakıyor. Bu araçlar su ile çalışmadığına göre aradaki farkı zam olarak her ürüne yansıtmak zorunda kalıyoruz" yorumunu yaptı.